ИМЕНОВАЊЕ и смењивање директора предшколских установа од данас, 6. јуна ће бити у надлежности Града, предвиђено је недавно усвојеним Законом о главном граду. Осим што ће и даље бити одговоран за рад целог система београдских вртића, Секретаријат за образовање и дечју заштиту ће моћи да разрешава директоре, ако је незадовољан њиховим радом.

У изјави за "Новости" Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту, каже да има замерке на рад неколико директора, јер максимална ангажованост на послу мора бити пресудна, пошто се ради о систему који свакодневно брине о безбедности и васпитно-образовном раду за скоро 60.000 малишана и око 9.000 запослених. Он истиче да се могу очекивати промене на челу неколико установа.

- То је велика одговорност која, осим педагошког знања, захтева и развијене менаџерске способности - каже Гак.

Прочитајте још - КОНТРОЛА ПРИВАТНИХ ВРТИЋА: Варају на броју деце и оброцима

- Објашњено на пластичном примеру то значи да, ако лоше процените потребе установе за коју сте одговорни, деца, на пример, могу остати без сапуна за прање руку или без хлеба. Док обављам функцију секретара за образовање и дечју заштиту, то нећу дозволити. Неки послови једноставно немају простора за "људски фактор", како често зовемо неодговорност или лоше управљање.

Гак истиче да добар руководилац установе мора да планира потребе правовремено и тачно, али и да буде довољно ефикасан, јер ће се, у супротном, то пресликати директно на децу.

Прочитајте још - Почела ванредна контрола приватних вртића

- Могу се очекивати промене на челу неколико установа, а све у циљу да функционисање предшколског система Београда доведемо до нивоа коме тежимо - наводи Гак.

ЖАЛБЕ И ЛИСТЕ

Рок за жалбе у највећој предшколској установи "11. април" у новом Београду истекао је у среду, 6. јуна.

У осталим установама је у току разматрање поднетих приговора, а родитељи би сутра, 7. јуна требало да сазнају да ли су њихове жалбе прихваћене и деца уписана у обданиште.