Литургијом у Вазнесењској цркви и литијом централним градским улицама Град Београд ће у четвртак, 6. јуна, обележити своју славу - Вазнесење господње, Спасовдан.


"Ако као породице сматрамо да је важно славити славу због добробити и просперитета чланова своје породице исто тако као Београђани и људи који водимо Град мислимо да је градска слава, Спасовдан, важна за наш град и његов просперитет", рекао је на конференцији у Старом двору градоначелник Београда Зоран Радојичић који је ове године домаћин градске славе.


Навео је да ће обележавање градске славе почети литургијом у Вазнесењској цркви, након чега ће кренути литија централним градским улицама током које, додао је, бити читане три молитве - прва за здравље, друга за мир и просперитет Београда и његових грађана и трећа за покој душе јунацима који су дали своје животе за Београд.


Радојичић је подсетио да се градска слава, са прекидима, слави од 1403. године, када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд главним градом.


"Београд је кроз векове много пута рушен и уздизао се тако да Спасовдан има пуно симболике и везе са прошлошћу Београда, а верујем и са срећном будућношћу", рекао је Радојичић и позвао суграђане да дођу на обележавање градске славе, на литургију и литију.


Литија ће бити формирана испред Вазнесењске цркве, у Улици адмирала Гепрата, одакле ће се кретати улицама кнеза Милоша и краља Милана до Теразијске чесме где се чита прва молитва.


Колона ће се даље кретати кнез Михаиловом, Париском улицом и улицом Симе Марковића до Саборне цркве где се чита друга молитва.


Затим се креће кроз Поп Лукину, Бранкову, Краљице Наталије где се домаћин славе издваја и креће улицом Косовске девојке са иконом, житом, колачем и свећом до Старог двора, док се литија наставља кроз Добрињску и Улицу адмирала Гепрата до порте Вазнесењске цркве, чиме се симболично затвара круг и чита трећа молитва у спомен свих палих јунака Београда.


Старешина Вазнесењске цркве, отац Арсеније Арсенијевић подсетио је да је Спасовдан један од највећих хришћанских празника и додао да ће у литији, већ трећу годину заредом, бити део моштију деспота Стефана Лазаревића.


Вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш је рекао да ће због литије бити измењен режим јавног градског превоза.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Литургијом и литијом обележена градска слава Спасовдан (ФОТО)


"Све те измене ће бити краткотрајне, односно трајаће само док буде пролазила свечана колона која је из године у годину све масовнија. Апелујем на суграђане да помере своја возила са трасе кретања литије. Такође, апелујем на оне који током литије буду у моторним возилима да прате упутства која добијају од редарске службе и Управе саобраћајне полиције", рекао је он.


Осим литургије и литије, поводом обележавања градске славе у Старом двору ће у 17 сати бити одржан свечани пријем.