ЗЕЛЕНА паркинг зона шири се градом. Од овог викенда, уведена је решењем Секретаријата за саобраћај у још једном делу општине Палилула, као и на општини Звездара. "Позеленеле" су све саобраћајнице од Поенкареове до Руззвелтове и од Димитрија Туцовића до Светог Николе.

Нова зелена зона на Палилули, о којој су "Новости" већ писале и најавиле њено увођење, обухвата део града оивичен улицама: Поенкареова, од Цвијићеве до Драгослава Срејовића, Драгослава Срејовића, Мије Ковачевића, десну страну Рузвелтове и Цвијићеву.

У делу општине Звездара, новоформирани део зелене зоне оивичен je улицама: Рузвелтова и Мије Ковачевића (десна страна од Димитрија Туцовића до Драгослава Срејовића), Северни булевар, Вељка Дугошевића, Светог Николе, Варовничка и Димитрија Туцовића.

- Иако сам видео да обележавају паркинг места, веровао сам да неће још увести зону - прича Милан В. - Сад не знам где ћу да се паркирам. Возио сам се из Борче до Професорске колоније и ту остављао ауто, па пешачио до посла. Сад не знам шта ћу да радим. Место у гаражи је прескупо.

Прочитајте још - Шта се мења у систему паркирања у Београду

У зеленој зони максимално дозвољено време паркирања је 180 минута, а контрола и наплата паркирања обавља се сваког радног дана од 7 до 21 час и суботом од 7 до 14 часова. Цена је 41 динар по сату, а постоји могућност продуженог паркирања од 60 минута, а цена је тада 140 динара.

Радници ЈКП "Паркинг сервис", првих дана примене зонског система, информисаће грађане о проширењу зелене зоне путем флајера и обавештења. Наплата паркинга требало би да почне идуће седмице.

- Контролори су ми објаснили да као станар имам право на повлашћену карту - прича Зоран К. - Већ данас ћу морати да је набавим. Нисам срећан због увођења зоне и додатног трошка, али бар ћу сада увек моћи да нађем место и да се паркирам.

Прочитајте још - ВОЗАЧИ У БЕОГРАДУ ОПРЕЗ: Од сутра веће казне за паркирање на шинама, пешачком прелазу и зеленим површинама

457 ДИНАРА ЗА ПОВЛАШЋЕНЕ

СТАНАРИ који имају пријављено пребивалиште у поменутим улицама општина Палилула и Звездара, а поседују аутомобил на своје име, имају право на повлашћену паркинг карту. Њима, као и правним лицима и предузетницима, који имају седиште у улицама новоформиране зоне, омогућено је паркирање без временског ограничења на првом слободном паркинг месту. Карте се купују у пословницама Корисничког сервиса "Паркинг сервиса" или путем портала eППК. Цена за станаре износи 457 динара, док је за кориснике инвалидске паркинг карте она бесплатна.