ПРОФЕСОР ШТРАЈКУЈЕ ГЛАЂУ: На тротоару чека повратак у школу

С. Б. Милошевић

26. 05. 2019. у 17:15

Професор руског језика Зоран Буљагић (62) штрајкује глађу испред Дванаесте београдске гимназије. Министар Шарчевић: Уцењује нас иако је судски спор у току

ПРОФЕСОР ШТРАЈКУЈЕ ГЛАЂУ: На тротоару чека повратак у школу

Професор Зоран Буљагић на улици од четвртка - Фото В.Данилов

НА пољском кревету, покривен ћебетом и штитећи се најлоном од кише, професор руског језика Зоран Буљагић (62), од четвртка увече је дан и ноћ испред Дванаесте београдске гимназије. Штрајкује глађу због, како каже, одуговлачења судског спора који води са школом пошто му је, тврди, пре две године незаконито уручен отказ. Министар просвете Младен Шарчевић каже да је упознат са случајем и да су преговори у току.

Буљагић се сместио на тротоару у Улици војводе Степе, поред ограде гимназије. Не једе, већ живи на води и соковима, а каже да неће одустати од штрајка све док се за њега не нађе решење.

Разне ситуације са колегама и жеља, како наводи, бивше директорке те гимназије да га истера из школе, кулминирали су пре две године када је она захтевала од њега да уради ванредну проверу радних способности на Институту за медицину рада.

- Докторка код које ми је бивша директорка заказала преглед, на основу петоминутног разговора, закључила је да нисам способан за рад са децом, иако је у извештају који је дала написала да за 30 година рада нисам имао ниједан инцидет са ученицима - прича Буљагић. - Добио сам отказ и покренуо радни спор са школом. Док сам чекао другостепено решење и другу експертизу процене радних способности уручен ми је отказ. А другостепена комисија је на основу процене коју је дала клинички психолог, марта 2018, дала мишљење да сам способан за рад са ученицима.

Професор Буљагић каже да спор са школом и даље траје, јер је бивша директорка одбијала да га врати на посао. И садашња директорка гимназије, каже он, тражи да се уради суперекспертиза.

- Из Министарства просвете су ми пре неколико дана понудили место у школи у Барајеву, али не желим да идем 40 километара далеко од свог стана, када имам право да будем враћен у школу у којој сам годинама радио - наводи Буљагић.


Министар просвете Младен Шарчевић потврдио је за "Новости" да је упознат са ситуацијом. Каже да је за коментар о професору Буљагићу потребно питати наставничко особље те школе.

- Судски спор је у току, а он уцењивачки тражи да се врати у гимназију - прича Шарчевић за "Новости". - Понуђено му је друго решење, али он то одбија. Његово понашање је било веома насилно управо према колегама. Моји тимови преговарају с њим, са његовим синдикатом и адвокатом. Видећемо шта ће бити. Наравно, није циљ да он остане без посла, већ напротив...


УЗРОЦИ СУКОБА

СУКОБ између Буљагића и бивше директорке Дванаесте гимназије кулминирао је, тврди он, када је послао електронско писмо једној својој колегиници, са којом је такође био у лошим односима. Тврди да га је та колегиница "оговарала код других наставника, али и ученика". Наводи да га је због тог писма тужила, а он је осуђен на условну казну.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Драган

27.05.2019. 10:32

Како је могуће да судски спор траје више од 2 месеца укључујући

DzSvetac

27.05.2019. 11:11

U pravni deo neću zalaziti , tu je sud.Šta kaže , ŠTRAJK GLAĐU ...,a pije guste sokove!!! ...a drugo gde je komunalna policija , on kampuje tamo gde borave deca !!! Neka ide pred ministarstvo ili bilo gde !!!

Dejan

27.05.2019. 11:18

Ček ovo je jedan pedagog , strašno ...što dalje od dece !!! Štrajkuje glađu na GUSTIM SOKOVIMA, jel on misli da su svi drugi ludi , a on jedini suva intelingencija , još treba da dođu Điki i cirkus , pa da mu donesu šampanj i wiskić , a i četvrt bureka !!!

Pera

27.05.2019. 12:14

Čovek se preziva Buljugić i bio mi je razredni starešina. Pozdrav i podrška za njega!

ja

28.05.2019. 11:23

Stvar je prosta.ne ulazim u to ko je u pravu, ako nije. Ako je profesor po mišljenju lekara sposoban za rad , onda radi, a ako nije sposoban da radi nemože dobiti otkaz , nego ide u penziju po odluci lekarske komosije.

alex miles

29.05.2019. 05:42

@ja - komentarise prosvetu i skolstvo a totalno nepismen !Dakle, ima vas !