Чумићево сокаче у новом руху 2021.

М. Станојковић

петак, 24. 05. 2019. у 15:44

Чумићево сокаче у новом руху 2021.

Центар би требало да задржи постојећи концепт,фото К.Михајловић

Формирана радна група за реконструкцију тржног центра у Нушићевој. Петронијевић: Почетком следеће године конкурс за идејно решење

ДИЗАЈНЕРСКИ кутак у центру града Чумићево сокаче након дугогодишњег пропадања напокон ће заблистати у новом руху најкасније 2021. године. На састанку представника Града и власника локала одржаном у четвртак формирана је радна група која ће се у наредном периоду бавити свим питањима у вези са оживљавањем овог тржног центра.

Како за "Новости" каже Драгомир Петронијевић, члан Градског већа, иако је иницијатива за сређивање овог дела града постојала одавно, тек сада су се створили услови да се почне реализација. Према његовим речима, будући да су и сами власници локала много урадили на уређењу, активно ће учествовати у сваком кораку израде пројеката и реализацији.

Прочитајте још - НАША ПРЕСТОНИЦА НА ЛИСТИ ТОП ДЕСТИНАЦИЈА: Посетите Савамалу и Чумићево сокаче!

Формирана је и Скупштина власника локала Чумићевог сокачета коју чине четири члана, од архитеката, дизајнера, а укључен је и сам архитекта који је осмислио изглед Чумићевог сокачета када је он грађен - каже Петронијевић. - Убудуће ћемо се састајати једном недељно како бисмо резимирали како напредујемо. Пошто је тржни центар имао само привремену грађевинску дозволу, а постоји проблем са власништвом, први задаци радне групе биће да до краја године решимо имовинско-правни статус тржног центра.

Идеја Града је да и након реконструкције овај тржни центар задржи постојећи концепт, као и да буде незаобилазно место на туристичкој мапи града.

Намера је да осим трговинске намене, ово буде простор и културно-едукативног карактера - објашњава Петронијевић. - Да се одржавају модне ревије, као и да се уврсте неке сталне манифестације. Циљ нам је да имамо један уређени урбани препознатљив део града. На тај начин, створиће се услови да почетком следеће године распишемо конкурс за идејно решење и током године почнемо реконструкцију. Крајњи рок да буде готова реконструкција је 2021. година.

фото К.Михајловић

Представници Удружења власника локала већ су дали неке сугестије у ком правцу би реконструкција могла да иде.

Прочитајте још - Вагају одлуку о "Чумићу"

- Град је препознао наш труд, а ове године ћемо кренути у велики посао. Наш тим чине компетентни људи, који ће давати сугестије како бисмо задржали постојећи концепт Belgrade design district-а - каже Маринко Миловановић, председник Удружења власника локала Чумићевог сокачета. - Већ је у сваком путопису о Београду Чумић препознат, а после реконструкције тек ће бити. Склопили смо сарадњу и са Факултетом за примењену уметност, како би ово било место број један за све културне и уметничке манифестације. Дуго смо чекали ово и надамо се да ће сада напокон бити решено.

ПРОМЕНА НАЗИВА

ТРЖНИ центар Чумићево сокаче или популаран као Belgrade design district, могао би након реконструкције и да промени назив. Међу учесницима радне групе већ постоје неки предлози, а током поступка реконструкције ће се одлучивати да ли ће задржати старо или ће добити ново име.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације