Град Београд је направио прве, важне кораке на увођењу концепта “паметног града” и у томе има велике циљеве које планира да оствари, поручио је градоначелник Београда Зоран Радојичић.


На отварању конференције о паметним градовима у Југоисточној Европи “Smart City SEE19”, Радојичић је рекао да је успостављање концепта “паметног града” дуготрајан процес и у том послу се никада не стиже до краја.


"Сваки дан и сваке недеље у Београду се на скуповима попут данашњег прича о паметним градовима”, рекао је Радојичић и навео да је у успостављању “паметног града” важна размена искустава, па у том смислу види и допринос ове конференције.


Навео је да се иначе тешко учи на туђим искуствима, али да је то можда лакше у области развоја концепта “паметних градова” јер се тако, додаје, из искустава других лакше долази до циља.


Важно је да већина грађана разуме концепт 'смарт ситија' и његове предности које олакшавају њихов свакодневни живота”, каже Радојичић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радојичић: За уништавање амброзије дупло више новца


Он наглашава да концепт “паметних градова” омогућава градовима да функционишу рационалније и боље и утичу на подизање квалитета живота.


За концепте “смарт ситија” и “грин ситија” рекао је да су комплементарни, те нагласио да Београд има велике циљеве и у систему јавног транспорта, управљања отпадом, комуникације и да у тим областима постоје пилот пројекти који се спроводе.


Истакао је да је у остваривању концепта “смарт ситија” важна сарадња Града Београда и Републике, те да је сигуран да ће у тој области бити постигнути успеси.