КОМУНАЛНИ отпад у наредним зимама могао би да почне да греје Београђане. Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове урадио је план детаљне регулације за изградњу топловодне мреже од санитарне депоније у Винчи до топлана "Коњарник" и "Звездара", који је изгласан на недавно одржаној седници градске скупштине. Топлотна енергија биће коришћена за систем даљинског грејања у систему "Београдских електрана", док ће електрична енергија бити спроведена у постојећи електродистрибутивни систем.

- Коришћењем комуналног отпада, једног од највећих енергетских потенцијала обновљивих извора енергије на територији престонице, постигло би се поуздано и економично грејање - наводи се у образложењу. - Али и замена увозних горива домаћим, као и смањење степена загађивања животне средине.

Прочитајте још - Прерада отпада у Винчи од следећег пролећа

Планирано је да се први крак топловода креће од санитарне депоније дуж Смедеревског пута, до насеља Мали Мокри Луг на Коњарнику. Други ће се кретати од депоније кроз зелене површине до топлане у Миријеву. Док ће крајња мрежа везивати насеља Мали Мокри Луг и Миријево.

- Траса од депоније до топлане "Коњарник" планирана је дуж улица Смедеревски пут и Булевар краља Александра - наводи се у плану. - Кроз насеље Мали Мокри Луг кретаће се улицама 20. октобра, Павла Васића, Хазардском, Првомајском, Живка Давидовића, Ребеке Вест и Мирка Сандића све до топлане.

Топловод од санитарне депоније до насеља Миријево простираће се кроз зелене и пољопривредне површине, а кроз насеље до топлане улицама Михаила Булгакова и Раблеовом. Део који ће повезати миријевску мрежу и насеље Мали Мокри Луг, планиран је од Раблеове дуж Матице српске, а затим се један крак рачва улицама Миријевска и Живка Давидовића до Хазардске улице, а други дуж Пиранделове улице до Смедеревског пута. Укупна површина по Плану износи око 21 хектар.

Прочитајте још - Цела депонија у Винчи под камерама

СПАЛИОНИЦА СТОПИРАНА

ВЛАДА Србије у јануару поништила је решење Министарства животне средине којим се одређује обим и садржај студије о процени утицаја на животну средину пројекта изградње спалионице у Винчи. Административна комисија је решење и предмет вратила првостепеном органу на одлучивање.