ПРВА, Трећа и Четрнаеста су најтраженије гимназије у Београду, док су међу средњим стручним школама "ин" Електротехничка школа "Никола Тесла", Фармацеутско-физиотерапеутска и медицинске. Према прошлогодишњој анализи, за упис на образовне профиле из области информационих технологија и за физиотерапеуте било је потребно више бодова него за гимназију. Очекује се да тако буде и током овогодишњег уписа.

Како истиче Александар Марков, председник Форума београдских гимназија, у престоници се не смањује интересовање за ове школе. У унутрашњости је, додаје, другачија ситуација, јер деца уписују школе које их оспособљавају да почну да раде одмах по завршетку, и додаје:

- То што су ове гимназије најтраженије, не мора да значи и да је настава у њима најквалитетнија - каже Марков. - Те школе су, једноставно речено, "у тренду" и ђацима је важно да кажу да иду у гимназију која је "ин". Деца из унутрашњости гледају да почну да раде, јер је за породице велики трошак и одлазак на студије у веће градове, што је неминовно после гиманзије.

Прочитајте још - Упис у средње школе: Тешко и до заната

Према речима Бранка Суботића, директора ЕТШ "Никола Тесла", профил електротехничар информационих технологија је на врху интересовања, а ученици који уписују овај образовни профил имају и више од 100 поена, због награда које се додатно бодују. Последњи, изнад црте, прошле године је имао 96,75 бодова. Он истиче да је реч о занимању са којим се може запослити одмах по матурирању, а фирме стално од школе траже ове кадрове.

- За поједине образовне профиле код нас је потребно више поена него за гимназију, па су се будуће педијатријске сестре уписивале са 97,03 поена - каже Нада Трифковић, директорка Медицинске школе "Београд". - Очекујемо да ће и ове године бити велики притисак, а, због одласка у иностранство, реално је да ускоро и у нашој земљи буде дефицит ових кадрова.

Прочитајте још - ТАЛЕНТОВАНИ ОСНОВЦИ ПРЕДАЛИ ПРИЈАВЕ: Највећа конкуренција за ново одељење хемије и биологије

ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ

ЗАВРШНИ испит ће осмаци полагати од 17. до 19. јуна. Сви осмаци морају да полажу малу матуру, која представља званичан завршетак основношколског образовања. Мала матура почиње тестом из српског језика у понедељак, сутрадан је на програму математика, а последњи ће бити комбиновани тест, са питањима из биологије, историје, географије, физике и хемије.

Прелиминарни резултати биће познати у петак, 21. јуна. Успех са мале матуре носи 60 бодова, а из основне школе 40.