НАПАД НА ТАКСИСТУ: Повређен возач Лукса, колеге блокирале део Новог Београда

Ј. Булатовић

среда, 22. 05. 2019. у 16:51

НАПАД НА ТАКСИСТУ: Повређен возач Лукса, колеге блокирале део Новог Београда

Фото З. Јовановић

Возећи се улицом Омладинских бригада, возач "Лукс таксија" сукобио се са непознатим возачем. Спекулише се да је нападач члан конкурентских удружења
ПОСЛЕ напада на таксисту "Лукс таксија", кога је око 14 сати непозната особа ударила код МУП на Новом Београду, 80 његових колега блокирало је овај део престонице. Они су претили да ће на улицама града остати све док нападач не буде приведен, будући да су регистарске таблице возила фотографисане пре него што је непознати човек побегао. Уједно, таксисти окупљени око Уговорне привредне такси коморе Србије, само неколико сати раније такође су изашли на улице. Незадовољни спровођењем измена Закона о превозу путника у друмском саобраћају они су протестовали на платоу испред Зграде градске управе у Улици 27 марта.

Прочитајте још:НАПАД У ВРАЊУ: Ухапшени због сумње да су претукли таксисте

Возећи се улицом Омладинских бригада, возач "Лукс таксија" сукобио се са непознатим возачем, за кога се најпре мислило да је члан удружења CarGo, а онда је почела спекулација да је ипак реч о шоферу превозника "Cameo". Возач беле "шкоде рапид" изашао је из возила на семафору и пришао возачу "Лукса". Ударио га је у главу, а потом побегао. Таксиста је позвао полицију, а због лакших повреда превезен је у Ургентни центар.

За напад се брзо прочуло преко такси везе, па су колеге дошле на место догађаја и ту остале до привођења нападача.

Иначе, око 150 окупљених такси предузетника у среду око 10 сати захтевало је санкционисање рада "интернет превозника".

- Ситуација никада није била гора! - каже Бошко Вукојевић директор Уговорне привредне такси коморе Србије. - Инсистирамо на спровођењу Закона, а пре свега мислим на Саобраћајну инспекцију Града Београда, као извршног органа.Ништа се није променило од усвајања измена Закона, осим што су привремено склонили "дивљаке".И даље је споран рад удружења грађана CarGo, али и комби превозника који возе "од врата до врата". На прозивке таксиста да не обављају свој посао из Секретаријата за инспекцијске послове одговарају:

- Дословно примењујемо Закон и друге прописе у инспекцијским надзорима и ради у границама својих овлашћења - рекла је Соња Божовић, Секретарка за инспекцијске послове. - То ћемо чинити и даље, те сваки притисак превозника не утиче на ефикасност, већ, напротив, омета рад инспекције. Радимо искључиво у интересу Београђана, јер је њихова безбедност важнија од супротстављених интереса бројних такси удружења.Она је подсетила да је градска саобраћајна инспекција од краја децембра прошле године привремено одузела укупно 33 возила, од којих су пет возила обављала услугу такси превоза путника без одобрења, а посредством "CarGo" апликације.

Нови протест најављују за понедељак и таксисти Струковног удружења такси превозника СИТАБ, који су, такође, незадовољни спровођењем измењеног закона.CarGo РАСТЕ УПРКОС ШТРАЈКОВИМА

ДА Удружење грађана CarGo расте упркос штрајковима, показује податак да за три месеца, колико постоји, удружење броји чак пола милиона чланова. Председник Удружења, Александар Вучић истакао је, тим поводом, да су на протест таксиста и на њихов захтев да се угаси CarGo, одговор дали грађани који свакодневно користе услуге ове апликације.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Majk

22.05.2019. 17:35

London ima Spikers korner u Hajd Parku gde svako moze da izrazi svoje nezadovoljstvo a da ne ugrožava druge, zakon,red i saobracaj. Samo kod nas, a pogotovo u Beogradu, svako moze da blokira gradske prometnice, kad god je nezadovoljan. Lepo je da su taksisti solidarni i organizovani ali jos lepse bi bilo da svoje bitke biju ali ne preko glava gradjana. To vazi i za malinare, prosvetare, prosvednike svih boja i povoda. Vlast koja to tolerise neka napravi metro pa se ganjajte gore dok narod putuje

Zeljko

22.05.2019. 18:02

Таксисти су највеће саобраћајне силеџџије а после њих полиција!

Verica

22.05.2019. 18:59

Šta li mu je taksista rekao ili uradio pa ga je ovaj udario? Toga nema u ispovesti

sveta

22.05.2019. 23:12

zasto se ne puste svi koji hoce da rade taxi prevoz,u cemu je problem.Sto vise taxista to ce manje cene da budu i stavis minimum euro 5 vozila da mogu da voze.Svi mogu da imaju konkurenciju pa zasto ne bi i taxi

Rajke

23.05.2019. 20:05

@sveta - Zato sto živimo kapitalizam i to u fazi prvobitne akumulacije kapitala, a ne kao u Švedskoj. U takvom sistemu hijerarhijske strukture nema ravnopravne raspodele sredstava za rad niti fer društvenih odnosa. Surovo takmicenje gde neko mora da pobedi pa onda ima monopol, kao u svim ostalim oblastima gde se državi ne isplati da svako uzme deo kolača i oseca se kao radan covek nezavisan i ravnopravan. Ne trebaju joj slobodni gradjani vec poslušni mali mravi koji hrane maticu dok ih ne pojede.