Башта за седам дана

М. С.

22. 05. 2019. у 22:15

Башта за седам дана

Све ће морати да буде према важећој одлуци о урбаном мобилијару / Фото Н. Фифић

Усвојена измењена одлука о издавању одобрења угоститељима за постављање столова изван локала. "Београдска тврђава" надлежна за пешачку зону у центру

НАДЛЕЖНЕ општинске службе убудуће ће на захтев власника угоститељских објеката о постављању башта морати да одговоре у року од седам дана. Ово је омогућено изменама градских одлука. Њима је предвиђено и да ЈП "Београдска тврђава" брине, а између осталог и издаје дозволе за пет културно-историјских целина Београда.

Како се наводи у изменама одлуке, које су усвојили одборници Скупштине града на прошлој седници, како би се спречило "ћутање управе" и ефикасније решавање предмета, убудуће ће општинама бити остављен рок од само недељу дана. Ако се не изјасне, сматраће се да је дозвола издата.

Прочитајте још - Летња башта није паркинг

Овим новинама, за пешачке зоне које су део културно-историјске целине: Доситејев лицеј, Кнез Михаилову, Топчидер, Косанчићев венац, Скадарлију, као и на подручју Светосавског платоа сагласност ће издавати "Београдска тврђава", како би се сачувао аутентичан изглед.

- Они ће одлучивати какве баште могу да буду, а све ће морати да буде према важећој одлуци о урбаном мобилијару - речено је на седници. - Ово су важни историјски делови, и морају да се поштују прописи.

Постављање привремених објеката вршиће се на основу акта "Тврђаве", а инспекцијски надзор спроводи комунална инспекција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Giant

23.05.2019. 15:10

I sve to na kraju zavisi od dobre volje nadležnih kom.inspektora GO Palilula koji očigledno žmure u slučaju postavljenih bašti ug.objekata u Kraljice Marije potez do Ruzveltove gde je citiranom Odlukom zabranjeno postavljanje bašti zatvorenog tipa. Pretežan broj bašti ostaje postavljen i za vreme kasne jeseni i zime iako moraju biti uklonjene. Najčešće se ostavljaju glomazna senila fiksirana za asfalt, te je tako onemogućeno parkiranje vozila na preko potrebnim parking mestima.

mile

23.05.2019. 18:03

Bahatosti nema kraja! U Ruzveltovoj na ćošku sa Knez Danilovom kafana Oko je uzurpirala prilaz ulazu u zgradu svojom nazovi baštom, za koju nikakvu dozvolu nemaju niti je mogu dobitit jer je u pitanju vlasništvo zgrade.