НАДЛЕЖНЕ општинске службе убудуће ће на захтев власника угоститељских објеката о постављању башта морати да одговоре у року од седам дана. Ово је омогућено изменама градских одлука. Њима је предвиђено и да ЈП "Београдска тврђава" брине, а између осталог и издаје дозволе за пет културно-историјских целина Београда.

Како се наводи у изменама одлуке, које су усвојили одборници Скупштине града на прошлој седници, како би се спречило "ћутање управе" и ефикасније решавање предмета, убудуће ће општинама бити остављен рок од само недељу дана. Ако се не изјасне, сматраће се да је дозвола издата.

Прочитајте још - Летња башта није паркинг

Овим новинама, за пешачке зоне које су део културно-историјске целине: Доситејев лицеј, Кнез Михаилову, Топчидер, Косанчићев венац, Скадарлију, као и на подручју Светосавског платоа сагласност ће издавати "Београдска тврђава", како би се сачувао аутентичан изглед.

- Они ће одлучивати какве баште могу да буду, а све ће морати да буде према важећој одлуци о урбаном мобилијару - речено је на седници. - Ово су важни историјски делови, и морају да се поштују прописи.

Постављање привремених објеката вршиће се на основу акта "Тврђаве", а инспекцијски надзор спроводи комунална инспекција.