КОМУНАЛНИ полицајци убудуће ће моћи путем видео-надзора да снимају одређени простор, објекте и возила. Планирано је да буду опремљени и са 40 нових аутомобила али и да повећају број запослених. Ову одлука о изменама као и плану рада комуналне полиције градски одборници усвојили су на недавно одржаној седници Скупштине града.

Комуналци ће убудуће моћи да обављају видео-надзор одређеног простора и објекта када је то потребно због спречавања кршења прописа из делокруга Комуналне полиције. Посредством видео надзора и уређаја за скенирање убудуће ће имати могућност препознавања регистарских таблица паркираних, заустављених и одбачених возила, када је то потребно због доказивања одређеног прекршаја.

- Наведеним системом омогућава се брже и ефикасније прибављање података и информација са терена, које се односе на непрописно паркирање у престоници - наводи се у одлуци Секретаријата за комуналне послове. - Возила са уређајима за скенирање за један сат могу да препознају од 1.500 до 3.000 регистарских таблица, тако да се процењује да ће бити уочен знатно већи број непрописно остављених аутомобила, а починиоци прекршаја по кратком поступку процесуирани.

Прочитајте још - Комунална полиција одузела још четири возила "дивљих" таксиста

Такође, уређаји за снимање морају бити видљиви, са истакнутим натписом да је простор или објекат обезбеђен видео-надзором. Овом изменом се очекује и да ће приход од наплаћених новчаних казни за учињене прекршаје, као и приход Града бити увећан.

У плану рада Комуналне полиције за текућу годину значајна ставка је проширење ове службе. Осим нових возила, планирано је да у наредном периоду посао добије још 63 комуналаца. Комуналци ће убудуће моћи да учествују и у спасилачким акцијама које обухватају заштиту људи и имовине од елементарних непогода.

ЗА ВОЗИЛО НА ОБАЛИ - КАЗНА 15.000 ДИНАРА

У ПРЕСТОНИЦИ ће на снагу ускоро ступити ново правило о казнама за непрописно паркирање. Сви који се буду кретали, заустављали или паркирали возило на јавној зеленој површини, скверовима и трговима, трамвајским шинама или пешачким прелазима платиће казну од 25.000 динара. Они који возило оставе на травњацима и зеленим површинама дуж река мораће да издвоје 15.000. Док ће они који се буду паркирали око стамбених и пословних зграда платити казну од 5.000 динара.