НАЈБОЉЕ чувана тајна Москве, како називају Хор Сретењског манастира, најзад се, после прошлогодишњег одлагања, "разоткрила" и пред београдском публиком, на дуго очекиваном наступу овог петка у Великој дворани Сава центра.

Путинов омиљени хор, који током свечаних церемонија у Кремљу наступа пред високим страним делегацијама и уваженим гостима председника Руске Федерације, прати и службе Његове светости патријарха и његове пасторалне посете епархији Руске православне цркве у Русији и иностранству. Остао је упамћен и њихов наступ на отварању зимских Олипијских игара у Сочију где су наступили са највећом оперском звездом данашњице Аном Нетрепко.

Јединствени вокални састав, састављен од монаха и дипломаца Московског теолошког факултета и Академије, али и пробраних певача Московске академије за хорску уметност, Московског конзерваторијума и Музичке академије - мимо тих посебних повода, готово да је немогуће чути ван зидина манастира. Прву и једину светску турнеју одржали су 2007. године, поводом обједињења Руске православне цркве, кад су наступили само у највећим културним центрима света као што су Њујорк, Сиднеј, Париз, Лондон, Берлин, Мадрид, Токио, Пекинг...

Прочитајте још: Најлепша тајна Москве у Београду

Концерт у Београду, стога, био је доиста јединствена прилика да публика у Србији доживи уметност овог непоновљивог музичког феномена, чији репертоар, осим духовне музике, укључује и песме у славу Отаџбинског рата, али и познате руске романсе. Све то представили су и публици у Сава центру, коју су очарали свом снагом својих моћних гласова, ширином и топлином словенске душе, дарујући нам јединствено музичко искуство.

Припрема руских уметника за наступ - Фото И.М.