ИАКО кишни дани нису одавали такав утисак, на престоничким пијацама пролеће увелико траје. Зелениша има у изобиљу, а ових дана су се појавиле и прве трешње. Ипак, лоши временски услови су значајно утицали на плодове, те тако ове пролећне посластице има у мањим количинама, а за килограм трешања треба издвојити и до 400 динара.


На самом улазу на Бајлонијеву пијацу румене се јагоде, које држе просечну цену од 200 динара. На тим тезгама увек има гужве, а продавци кажу да су задовољни прометом. Од сезонског поврћа има свега. Млади лук кошта 100 динара, баш као и блитва, зелена салата око 40 динара, а цена парадајза зависи од сорте, и креће се између 150 и 200 динара. Најскупље на пијаци су паприке, бабуре су око 400 динара, а шиље коштају 300 динара.


Прочитајте још: ПОТРОШАЧКЕ ЦЕНЕ СКОЧИЛЕ: Поврће скупље за трећину


Без обзира на то што је мај уместо сунца донео кишу, народа на пијаци има, али се и купци и продавци жале на временске услове који су довели до лошијег избора воћа и поврћа на тезгама.


- Жао ми је што ћемо ове године теже наћи слатке трешње - каже један од купаца на Бајлонију. - Лоше време је баш утицало на њих, слабо су родиле, а и ове што су на тезгама су киселије него иначе.

Међутим, продавци тврде да су издојили најбоље што су могли од овогодишњег рода, и да за већину поврћа нема зиме.