Локали у власништву ВС: Нити их продају нити одржавају

М. СТАНОЈКОВИЋ

13. 05. 2019. у 15:54

Локали у власништву ВС: Нити их продају нити одржавају

Вишеспратница у Стјепана Филиповића / Фото google maps

Празно много квадрата пословног простора чији је власник Војска Србије. Нема новца за сређивање, већ само за хитне интервенције. У Министарству одбране тврде да поседују око 400 локала у Београду

ВЕЛИКИ број локала у приземљу стамбених зграда у власништву Војске Србије који годинама зврје празни и руинирани - задаје главобољу станарима. Због тога што нема новца за њихово текуће одржавање, већ се само санирају изненадни кварови, станари Улице Стјепана Филиповића 31 на Савском венцу узалудно покушавају да их откупе, не би ли надлежност за њихово одржавање преузели, али и касније од њих зарађивали.

Према речима управника ове зграде Огњана Јовановића, већ неко време траже од Министарства одбране да купе локал, али тврде да је цена нереална, јер се гледа којој зони припада, али не и у каквом стању и колико је новца потребно у њега уложити. Како тврди, недавно су деца сломила излог од локала, па је дуже од месеца стајала срча, а нико није долазио да санира штету..


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Улици у којој живи дао назив по фамилији

- Понудили су нам цену од 80.000 евра за 35 квадрата, иако је локал у катастрофалном стању - каже Јовановић. - Желимо да га откупимо, јер кад год се нешто догоди у њему, не можемо да дођемо до служби које су надлежне за одржавање. Такође, не смемо да уђемо у туђи посед, а с обзиром на то да је локал празан, он пропада и нама у згради причињава штету. Када бисмо га откупили, могли бисмо да га издамо некоме, били бисмо надлежни за одржавање, а притом бисмо зарађивали за потребе стамбене заједнице.

У Министарству одбране речено је да у престоници имају око 400 локала, од којих је око половина празна.

- Пословни простор у нашој својини у највећем броју се налази у стамбеним зградама - стоји у одговору Министарства. - Одржавање се обавља искључиво када је реч о празним локалима, и то у домену радова који имају карактер хитних интервенција, док се њихово текуће и инвестиционо одржавање не ради због недостатка финансијских средстава. Стамбене заједнице немају право прече куповине пословних простора који се налазе у њиховој згради, а прописи им не омогућавају ни куповину путем непосредне нагодбе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Шут на депонију, па посао

СПОРНИ И СТАНОВИ

ОСИМ локала, станари ове зграде имају проблем и са војним становима, који су, како тврде, десетак година без станара.

- Никако не може да наплатимо трошкове одржавања или да добијемо новац када су неке веће инвестиције у згради - тврди Јовановић. - У нашој згради имају два таква стана. А има много таквих и у другим зградама којима управљам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

sima

13.05.2019. 17:40

To je imovina za koju su njihovi dedovi kopali i orali, a naša deca treba da plate. Pravda mora da se zadovolji makar propalo.

vera.djuric@gmail.com

13.05.2019. 19:50

I u soliterima u ul Ljutice Bogdana je ista situacija ! Neki lokali zvrje prazni, a nama treba frizer i jos mnogo sta, naselje je veliko ! Niko ne vodi racuna, potrebe stnara su velike, a i gubici za prazne lokale takodje ! Zasto vojska ne ponudi barem privremena resenja, mnogo smo siromasni za ovakva rasipnistva !!

Odakle vosci lokali

14.05.2019. 07:10

pa naravno, od naših para... treba to razjutiti po bazama daleko od gradova, kao što je to normano, svuda u svetu.

Aca

15.05.2019. 08:13

Vojska se bavi izdavanjem lokala? Šta je sledeće, turizam? Crna vojsko ... Rasprodaj to kako bilo i obezbedi makar placeve za zaposlene pa nek se ljudi kuće kako mogu.

Luk

16.05.2019. 13:17

Ta cela priča o imovini vojske je besmislena. To je imovina svih građana i vojska je trebala da dobije samo da sa tim upravlja, a ne da se upiše kao vlasnik i sad se ponaša kao neodgovorni kapitalista. Mnoge kasarne po Vojvodini su izgrađene za vreme austrougarske, sad zvrje prazne i niko ne može sa vojskom da se dogovori oko p