Солитери немају чиме да се бране од ватре

Г. НОВАКОВИЋ

07. 05. 2019. у 17:15

Солитери немају чиме да се бране од ватре

Недавно горело у солитеру у Војводе Степе Фото Н.Фифић

Заштита од пожара у већини престоничких вишеспратница је веома лоша, а уз то су и житељи прилично несавесни. Тастери за узбуну нису исправни, инсталације се нередовно сервисирају, а фале и ПП апарати

ПРОТИВПОЖАРНИ системи у престоничким солитерима у веома су лошем стању. Иако ЈП "Градско стамбено" одржава хидрантске инсталације у зградама према захтеву станара, таквих молби има све мање. Према речима професионалаца који се баве овим послом, последњих година контрола система за гашење ватре последња је ставка на коју комшилук обраћа пажњу.

Случај пожара у вождовачком солитеру, који је избио на 17. спрату и захватио још неколико етажа, а у коме је једна особа изгубила живот, додатно је отворио питање безбедности станара у оваквим ситуацијама. Како су нам казали у "Градском стамбеном", ово предузеће некада је уграђивало противпожарне апарате са сандучићима или без њих. Међутим, сервисирање није било у њиховој надлежности, јер за то нису сертификовани.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пријаве због паљевине

- Променом законских прописа, онај ко уграђује, има обавезу и да их сервисира - рекли су нам из предузећа. - Ту активност смо привремено зауставили, док се за то не стекну законски услови.

Према речима Милорада Ристовског, који већ три деценије пружа услуге превентивне заштите од пожара, искуство је показало да ће се станарима вишеспратница увек наћи пречи проблем од одржавања ПП система.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Народна библиотека без одбране од пожара


- Пола града нема одговарајућу противпожарну заштиту. Тастери за узбуну нису исправни, инсталације су лоше, а да не спомињем да апарата за гашење ватре уопште и нема - каже Ристовски.

Фото Н.Фифић

Правило је да ПП апарат постоји на сваком другом спрату. Где год су осигурачи, неопходно је да стоје и ватрогасни апарати за гашење пожара угљен-диоксидом. Осим тога, веома је важно да на сваком спрату ради тастер за узбуњивање, да би најближи комшија могао да алармира остале да се евакуишу. У престоничким солитерима мало шта од наведеног заправо функционише.

- Зграде најчешће немају пожарни излаз, те је законска обавеза да се улазна врата отварају из ходника према споља. У малобројним објектима који имају уграђене пожарне степенице, оне скоро никада нису употребљене и станари немају свест да и њих треба одржавати - закључује наш саговорник.

фото Ж.Кнежевић

ГОДИШЊЕ ОДРЖАВАЊЕ

КАКО нам је објаснио Милорад Ристовски, систем ПП заштите проверава се једном годишње. Цене варирају од фирме до фирме, али генерално, није реч о великој своти новца. Апарати типа С-6, које је "Стамбено" најчешће уграђивало, контролишу се на шест месеци, а организација тог посла обавеза је управника стамбених заједница.

Иначе, управо ови апарати најподложнији су крађама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Kruuki

07.05.2019. 19:35

Opstina najpre treba da se pozabavi problemima bahatog parkiranja vozila ispred zgrada jer vatrogasna vozila ne mogu da pridju zgradama,a prinudni upravnici da dobiju obavezu da se u svakoj zgradi uradi plan evakuacije i kupe PP aparati za gasenje pozara.

realist

07.05.2019. 19:56

Da su bili Arhitekti malo pametni da naprave.. vanjske stepenice uz bocnih zidova bilo bi dovoljno za spasavanje prilikom Pozara nedao bog.

Dačo

07.05.2019. 20:17

Нема ни металних мердевина по боковима зграда за евакуацију

Мр Радомир Шћепановић

08.05.2019. 16:24

Краду се црева и ПП апарати из зграда!