ДАЉИНСКИ СИСТЕМ УПРАВЉАЊА ЈАВНОМ РАСВЕТОМ: Да не светли и ноћу и дању

М. С.

06. 05. 2019. у 13:30

ДАЉИНСКИ СИСТЕМ УПРАВЉАЊА ЈАВНОМ РАСВЕТОМ: Да не светли и ноћу и дању

КОНТРОЛА Диспечер ће имати прецизну информацију о локацији квара,фото А.Станковић

Ускоро увођење даљинског система управљања јавном расветом. Планирано да кварови буду аутоматски детектовани

УЛИЧНА расвета која блешти и у по бела дана, све док неко од грађана не пријави проблем, ускоро би требало да буде прошлост. Секретаријат за енергетику расписао је тендер за студију оправданости увођења даљинског управљања јавним осветљењем, што ће омогућити да се кварови аутоматски детектују, али и да се уштеди електрична енергија.

Како се наводи у техничкој документацији, трошкови потрошње електричне енергије и одржавања осветљења могу да буду смањени у знатној мери увођењем система за надзор и управљање. Такође, лакше ће се контролисати места квара.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ОПАСНИ МАТЕРИЈАЛ И ДАЉЕ У ЗИДОВИМА: Тешко до списка азбестних зграда


- Контрола јавног осветљења је решење које омогућава даљинско управљање, односно укључење и искључење група или појединачних светиљки. Контрола треба да омогући двосмерну комуникацију, могућност слања команде, али и пријема информација о тренутном статусу светиљки, као и потврду да је команда извршена.

На овај начин се штеди енергија у касним ноћним сатима када фреквенција саобраћаја није велика или кад год се за тим укаже потреба - стоји у документацији.

Овај нови систем такође ће омогућити смањене трошкове одржавања - када дође до квара, нелегалног прикључења на напојну мрежу односно преоптерећења.


Фото П.Милошевић

Диспечер има прецизну информацију локације квара и није потребно, као према досадашњој пракси, слати екипу на терен која тражи место квара обиласком већих територија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)