Волонтерска „сестра“: Повезале се за читав живот!

М. СТАНОЈКОВИЋ

петак, 03. 05. 2019. у 22:02

Волонтерска „сестра“: Повезале се за читав живот!

Данијела Павловић (лево) и Марија Гојковић Фото К. Михајловић

Марија и Данијела - од волонтерског пројекта до трајног пријатељства. Упознале се кроз пројекат „Старији брат - старија сестра“. Током четири године дружења развиле близак однос

ЗАКОРАЧИЛА је у њен живот када су јој били потребни подршка и топла реч, а формални састанци волонтера и школарца прерасли су у повезаност јачу од сродничке. Марија Гојковић (16) и Данијела Павловић (25) упознале су се кроз пројекат "Старији брат - старија сестра" који је осмишљен с циљем да помогне оснаживању деце без родитеља, као и деце из једнородитељских или маргинализованих породица. Данијелин задатак био је да Марији помогне у превазилажењу свакодневних препрека. Упркос томе што је 2017. званично престала њихова "обавеза" да се виђају, оне су остале у контакту. Од сестара "на одређено време" постале су пријатељице за цео живот.

Помоћ око домаћих задатака, решавање љубавних проблема, одлазак у биоскоп, на рекреацију и разне хобије углавном одликује сестринске односе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Граде нови сквер на Врачару

- Када смо ушли у пројекат, биле су организоване радионице где смо се упознавали. Свако дете имало је слободу да волонтеру који му се допао дода лопту. Марија је мени бацила лопту и то је био знак да сам изабрана - започиње причу за "Новости" Данијела, "старија сестра".

Препознале су једна у другој "копчу", која их је одмах повезала.

- Осетила сам да ће увек бити ту за мене - са осмехом каже Марија. - И била сам у праву. Све ово време била је моја подршка. Да ме посаветује око учења, научи како да се изборим за себе и поставим према другима. Ма, она је најбоља сестра на свету.

Као и свака старија сестра, Данијела "упада" у реч:

- Никада нисам имала млађу сестру, а много сам то желела. Ово је за мене било ново искуство. Увек се састају на Теразијама, а одатле се најчешће шетају и ћућоре до Калемегдана.

За сваки сусрет Марија за сестру припреми цртеж.

О четири године дружења и много драгоцених тренутака проведених заједно, сведоче стотине цртежа, довољно за изложбу. Међутим, када би се направила поставка, била би то изложба тренутака среће, туге, разумевања, подршке и свега онога што је Данијела пружила Марији, а што је она преточила на папир. Ипак, нешто је остало иза графитне оловке, неисцртано и неиспричано, што деле само њих две.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сензори за "зелено" у возилима

ПОДРШКА МАЛИШАНИМА

ПРОЈЕКАТ "Старији брат - старија сестра" осмишљен је као рад са школском децом којој је потребна нека врста подршке.

- Школски психолози и педагози нам сугеришу која су то деца, а онда се кроз сусрете са волонтерима пронађу братски и сестрински парови - објашњава Ива Фила Иванов, директорка овог програма. - Циљ нам је да им се волонтери кроз те две године, колико траје пројекат, нађу у свим животним ситуацијама, али и да тај однос задрже и након изласка из пројекта.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације