ТРАДИЦИОНАЛНИ карневал у Раковици и ове године је био прави празник боја, радости и песме, а епитет најбољих понела су деца из ОШ "Иво Андрић" са Миљаковца. Велики број учесника из земље и Европе продефилово је централном раковичком улицом у прелепим костимима и с осмесима на лицу. Чак 30 група из наше земље, али и гости из Хрватске, Црне Горе, Македоније, Словеније, Грчке и Немачке одушели су публику.

Представници ОШ "Иво Андрић" са групом "Бразил" освојили су прво место у категорији најбоља кореографија и награду Гран при за општи утисак фестивала. Учитељице Ивана Миленковић, Клара Ђулинчев и Тања Ранђеловић уз подршку директора Милана Пашића су осмислиле њихов програм. Друго место припало је групи "Пингвини" из ОШ "14. октобар", док су треће место заузели "Пантомимичари" из ОШ "Ђура Јакшић". У конкуренцији за најбољи костим прво место освојила је група "Столови" из ОШ "Коста Абрашевић", друго место "Печурке" а треће "Чупавци", обе из ОШ "Никола Тесла".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Београд: Крај грејне сезоне, радијатори по потреби топли до 3. маја

Симпатије публике побрали су момци и девојке из трупе "Помфри" из Ријеке, студенти Поморског факултета. Уз стихове "Дижем сидро, дижем из дубине...", осмехе и позитивну енергију, присутне се позвали да им се придруже у плесу. "Машкарада" из Тивта, у феноменалним костимима, на раковичком асфлату оживела је јунаке из бајке "Лепотица и звер". Дуж "штрафте" продефиловали су и вилењаци, Снежана са својим патуљцима, беби зоо-врт...

Раковички карневал је трајао два дана, а свечано га је отворила Мерион Хирхе из Борда Европских карневалских градова (ФЕЦЦ). Првог дана карневала малишани из раковичких вртића и основних школа показали су своје костиме и плесне тачке. Чланови овог удружења оцењивали су учеснике фестивала у три категорије - најбољи костими, најбољи перфоманс и општи утисак које су групе оставиле.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Земун добија пристаниште

ТЕЗГЕ СА СЛАТКИШИМА

Као и на сваком карневалу, ни јуче нису изостале тезге са лизалицама, разноразним бомбонама, ратлуцима, орасницима, балонима пуњеним хелијумом... Чини се да је најмлађима била најинтересантнија шећерна вуна у бојама.