ЗА прва три дана конкурса за упис у вртиће стигло је око 3.600 електронских захтева, сазнајемо у Секретаријату за образовање и дечију заштиту. Родитељи пријаве могу поднети до 25. априла. Прелиминарне листе уписане деце биће објављене 20. маја, а незадовољни родитељи имаће рок до 29. маја да поднесу жалбе. О њима су уписне комисије дужне да се изјасне до 7. јуна.

У 17 предшколских установа слободно је 7.900 места - 5.504 у јаслама, 1.999 у вртићима и 397 за припремни предшколски програм. Предшколске установе које испуњавају просторне и кадровске услове, а нису у првом кругу успеле да упишу све заинтересоване малишане, моћи ће да траже проширење уписне квоте за 20 одсто, што значи око 1.500 додатних места.

Прочитајте још - УПИС У ВРТИЋЕ: Одбијенице сад пише само град

- Апелујем на родитеље да искористе могућност електронског конкурисања, јер је тако много лакше - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечију заштиту. - На овај начин, у прва три дана добили смо око 3.600 захтева. У последње четири године, од када је уведена ова услуга, онлајн конкурише између 8.000 и 9.000 родитеља годишње. Изградњом нових државних вртића, током ове године, требало би да се обезбеди додатних око 3.000 места. У државним обдаништима борави око 60.000 малишана, а за још око 17.000 деце Град суфинансира боравак у приватним вртићима и то до 80 одсто од економске цене у државном обданишту, што износи до 22.361 динар.

ПРИОРИТЕТ ДЕЦА ИЗ ОСЕТЉИВИХ ГРУПА

ПРИОРИТЕТ при упису имају деца из друштвено осетљивих група, запослених родитеља и редовних студената, као и малишани који имају статус трећег и сваког наредног детета у породици. У пријави на конкурс родитељи наводе називе три вртића, који могу бити и из различитих предшколских установа.