ПРИЈАВЉИВАЊЕ деце за упис у вртић почеће у понедељак, 8. априла и трајаће до 25. априла. У 17 предшколских установа слободно је 7.900 места - 5.504 у јаслама, 1.999 у вртићима и 397 за припремни предшколски програм. Прелиминарне листе уписане деце биће објављене 20. маја, а незадовољни родитељи имаће рок до 29. маја да поднесу жалбу. Уписне комисије дужне су да се до 7. јуна изјасне о поднетим приговорима, које ће уписне комисије предшколских установа разматрати до 7. јуна.

Због великог интересовања родитеља и како би се упис завршио пре годишњих одмора, конкурс ће ове године почети раније и трајати дуже - скоро три недеље. Предшколске установе које испуњавају просторне и кадровске услове, а нису у првом кругу успеле да упишу све заинтересоване малишане, моћи ће да траже проширење уписне квоте за 20 одсто, што значи око 1.500 додатних места.

- Захваљујући изградњи нових државних вртића, током ове године, отворићемо и додатних око 3.000 места - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. - Током претходних пет година, повећао се обухват деце предшколским образовањем са 45 одсто на око 70 процената, будући да у београдске државне вртиће иде око 60.000 деце. А за још око 17.000 деце Град суфинансира боравак у приватним вртићима.

Прочитајте још - НОВИНЕ ПРИЛИКОМ УПИСА У ВРТИЋ: Код приватника са печатом из града

Пре две године, на листи чекања за упис у вртић било је око 10.000 малишана, док нови конкурс дочекује око 2.700 неуписане деце. Молбе за место у државним вртићима родитељи могу предавати електронским путем или лично у предшколским установама.

Град наставља сарадњу са приватним предшколским установама. Родитељи, чија деца су остала неуписана, уз потврду, односно одбијеницу да није било места у државном вртићу, могу конкурисати код приватника. Из градске касе ће бити дотиран боравак малишана у износу до 80 одсто од економске цене у државном обданишту, што износи до 22.361 динар.

ДОКУМЕНТАЦИЈА

ОСИМ упитника који родитељи попуњавају, приликом уписа ако су оба родитеља запослена, потребно је да се достави и документација.

Потребан је извод из матичне књиге рођених детета и потврде да су оба родитеља у радном односу. Потврде морају бити званичне, са јасно истакнутим називом радне организације, печатом, датумом издавања и потписом одговорне особе.

Прочитајте још - ДНЕВНИ БОРАВЦИ ЗА НАЈМЛАЂЕ: Вртићи чувају децу на неколико сати

ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ

ПРИОРИТЕТ при упису имају деца из друштвено осетљивих група, запослених родитеља и редовних студената, као и малишани који имају статус трећег и сваког наредног детета у породици.

У пријави на конкурс родитељи наводе називе три вртића, који могу бити и из различитих предшколских установа.