У АЛЕЈИ заслужних грађана на Новом гробљу сви су исти, и православци, католици, муслимани, атеисти... Нема распознавања по вери, обичаји се овде не поштују, а често, ванвременске љубави одавде путују одвојено. Једино што издваја знамените који су овде сахрањени јесте оно што су за живота допринели друштву и чиме су заслужили да почивају у вечној кући најбољих. Овоме се зачудио и прота Милован Глоговац, отац чувеног глумца Небојше Глоговца, који је у недавном интервјуу, за "Новости", наметнуо питање: зашто он на гроб свог сина, Небојше, не може да постави крст, онакав какав се по православним обичајима поставља?

Прочитајте још: ИСПОВЕСТ ПРОТЕ МИЛОВАНА ГЛОГОВЦА ЗА "НОВОСТИ": Мог Небојшу је вера обликовала, ни у чему се није обрукао

У овом делу Новог гробља почивају 743 истакнуте личности Србије. У амбијенталној целини, рађеној по идеји архитекете Светислава Личине, толико је великих људи, а гробнице су засебне. С обзиром на то да су гробна места аутентична, уступке је могуће правити уз поштовање ауторских права пројекта. Како наводе у ЈКП "Погребне услуге", да би се уважила верска осећања породица, највише што може да се уради јесте да се, на пример, уклеше крст на надгробној плочи.

- Захтеви породица сахрањених за постављање верских обележја у Алеји заслужних грађана досад нису били чест случај - наводе у овом градском предузећу. - Како би се уважила жеља покојника или његових најближих, у исто време мора да се поштује замисао и ауторско дело креатора пројекта. О увођењу новина, једино Град Београд може да донесе одлуку, јер Алеја представља посебну меморијално-архитектонску целину, формирану на иницијативу државних и градских органа.

Милена Дравић и Драган Николић


Правила сахрањивања у Алеји великана и Алеји заслужних грађана раздвојила су и многе велике љубави. Како правила налажу, да овде свој спокој пронађу само заслужни грађани, многи, оставши у сенци својих великоумних супружника, ипак, своје место за вечни починак морају да потраже негде другде. Многи су говорили да је грех што велики писац Милош Црњански и његова вољена Вида не почивају заједно. Због доприноса који је Милош дао нашем друштву и жеље свих да буде међу великанима, жртвовала се Вида и не почива поред њега.

Прочитајте још: АЛЕЈА ЗАСЛУЖНИХ ЧЕКА КРАЉА - Супруга Гордана неутешна: Оде изненада, како ћемо сада без њега

- У случају да Град Београд одобри, у Алеји је могуће сахрањивање супружника преминулих заслужних особа, у случајевима када је и супружник особа која се изузетно истакла у области у којој је деловала - појашњавају у ЈКП "Погребне услуге". - Осим одобрења, неопходно је да се стекну технички услови, односно да у оквиру гробног места постоји расположив простор за сахрањивање.

Вида и Милош Црњански


Глумци Милена Дравић и Драган Николић имали су привилегију да и после смрти наставе своју ванвременску љубав. Над некима је "неправда" исправљена нешто касније. Пошто Хаша Попа, супруга великог песника Васка Попе, није била заслужна грађанка, није могла да буде сахрањена поред свог мужа. Накнадно, урна жене која је запоставила своју каријеру због човека кога је неизмерно волела, положена је поред посмртних остатака њеног супруга.


Хаша и Васко Попа


ГРАЂЕНА ОД 1963. ДО 1965.

АЛЕЈА заслужних грађана изграђена је у периоду од 1963. до 1965. године.

Након оснивања првог крематоријума у Србији 1965. године, Алеја је добила простор за смештај урни. Прва особа која је сахрањена је Бранко Јевремовић, судија Уставног суда Југославије.