КОНКУРСОМ за упис у вртиће, који ће трајати од 8. до 25. априла, предвиђено је 388 места више него прошле године - 127 у јаслама, 197 у вртићима и 64 у припремном предшколском програму. Осим веће уписне квоте, додатна места биће обезбеђена изградњом монтажних вртића и преуређењем простора у основним школама, тако да би до септембра требало да буде "избрисана" листа чекања за приоритетне групе деце.

У земунским вртићима, где се увек тражи место више, ове године ће, по конкурсу, у јасле бити уписано 547 беба, што је 61 више него лане. На Старом граду има 74 места више у вртићким групама. Велика гужва сваке године је и на Вождовцу, где има 116 места за децу узраста три и више година, што је 48 више, док је у палилулским обдаништима за старије малишане "резервисано" 219 места, што је 91 више него лане.

Прочитајте још: Београдски вртићи добијају 200 запослених

- Осим слободних места предвиђених новим конкурсом, треба рачунати и на око 3.000 нових места која ће се у државним вртићима отворити до краја године - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. - Имаћемо више од 80.000 малишана у вртићима док је пре само неколико година, 2012. године, било уписано око 46.000 деце. Град Београд ће у септембру, први пут откад постоји предшколско образовање деце, постати град без листе чекања у приоритету.

Према речима Гака, Дирекција за градско грађевинско земљиште ће покренути процедуру за изградњу 12 монтажних вртића. Такође, у плану је и отварање вртића у Бољевцима, а адаптацијом дела простора општина Врачар и Сопот, биће додатних места за смештај најмлађих.

Славко Гак - Фото Н. Скендерија


- Са тим плановима и наставком сарадње са приватним вртићима моћи ћемо да сву децу упишемо у вртиће - поручује градски секретар . - Ову радну годину завршавамо са листом чекања од око 2.700 деце, она ће се даље смањивати, а крајњи циљ је њено укидање.

ИЗДАТЕ ОДБИЈЕНИЦЕ

Након што је Влада Србије одобрила додатна средства за субвенционисање боравка деце и у приватним вртићима, додатно је издато још око 1.400 одбијеница, са којима се рефундација може остварити. Град тренутно суфинансира боравак око 17.000 деце

- Родитељи који су ово право већ остварили трајни су власници одбијенице - истче Гак. - Са новом радном годином у септембру, њихова решења о рефундацији се аутоматски обнављају и за наредну годину.

ДОКУМЕНТАЦИЈА

Осим упитника који родитељи попуњавају, приликом уписа ако су оба родитеља запослена, потребно је да се достави и документација.

Потребан је извод из матичне књиге рођених детета и потврде да су оба родитеља у радном односу. Потврде морају бити званичне, са јасно истакнутим називом радне организације, печатом, датумом издавања и потписом одговорне особе.