Акција чишћења приобаља Саве и Дунава почела је данас чишћењем обале Дунава од хотела Југославија до Бранковог моста, док ће сутра бити очишћено савска обала код Чукаричког рукавца, ако и канал у Борчи.

У акцији су данас учествовали и заменик градоначелника Горан Весић, директор Србијавода Горан Пузовић, власници сплавова, запослени у Градској управи, радници комуналних предузећа, грађани.

Заменик градоначелника Горан Весић каже да је један од највећих проблема Београда приобаље, односно све оно што је током зиме дошло реком и задржало се на нашим обалама.

"Београд има 270 километара обале, од којих 130 километара Саве, 140 километара Дунава, имамо око 16 острва.Имамо више обала него што имају многе земље морске обале. Као Град нисмо се до сада добро односили према својим рекама и не односимо се добро према обалама", рекао је Весић.

Додаје да ће Београд престати да своје отпадне воде избацује у реке и да у овом тренутку постоји више од 100 испуста директних у Дунав и око стотинак у Саву, те да је то "злочин који се чини према рекама и према граду".

"Почели смо да радимо фабрику за пречишћавање отпадних вода у Великом селу и на тај начин решићемо у наредних неколико година велики проблем и почети да чувамо своје реке", истакао је Весић.

У данашњој акцији чишћења приобаља учествује око стотинак људи. Весић је истакао да Београд заслужује да буде уређен, али не може да буде уређен уколико га не чисте сами Београђани.

"Не постоји то комунална служба, предузеће које може да очисти Београд ако га не чувамо ми сами. Желимо да покажемо како се чува град и да свако треба да води рачуна да не остане нешто иза његовог кућног љубимца, да се не баца нешто на улицу. Ако будемо тако чували наш Град, он ће постати модеран и уређен", истакао је Весић.


Он је додао да ће акција чишћења града бити настављена током априла месеца. Истиче да ће одлука о постављању сплавова бити завршена до краја године и да ће власници сплавова убудуће имати обавезу да чисте око својих сплавова.

Директор Србијавода Горан Пузовић нагласио је да у дводневној акцији чишћења приобаља учествују Влада Србије и Град Београд.

Он је позвао власнике сплавова да избаце све што им је непотребно на најближу стазу како би данас радници комуналних предузећа то могли да одвезу на депонију.

Позвао је све грађане да подрже акцију, али и да сугеришу и предложе нове локације које би у престоници требало очистити.

Глумац Светислав Буле Гонцић каже да се радо одазива сваком оваквом позиву и ад град треба учинити што лепшим за шетњу поред река, да приобаље не буде запуштено.

"Позивам и своје колеге да дођу и подрже овакве акције, то је осећај одговорности према средини у којој живимо", закључио је он.