Војни музеј: Уз цивилну управу до листе Унеска

Р. Др. - М. С.

петак, 05. 04. 2019. у 16:49

Војни музеј: Уз цивилну управу до листе Унеска

Зграда Војног музеја Фото Н. Фифић

Градски одборници би ускоро требало да одлучују о преузимању Војног музеја на Калемегдану. Промена надлежности не значи и селидбу експоната са Београдске тврђаве. Директора ће и даље предлагати Војска

ОДБОРНИЦИ Скупштине града би на некој од наредних седница требало да донесу одлуку о преузимању ингеренција над Војним музејом на Калемегдану. Ипак, иако су постојале неформалне иницијативе да се експонати са Калемегдана преселе у будућу зграду Музеја града у Ресавској улици, то се са преласком музеја у цивилне руке барем засада неће догодити.

Према најавама заменика градоначелника Горана Весића, преузимање ингеренција над Војним музејом неопходно је како би се Београдска тврђава напокон нашла на листи Унеска. Тврђава је за споменик културе од изузетног значаја проглашена пре 40 година, а тренутно се на сајту Унеска налази на списку локалитета које Србија намерава да предложи за именовање у светску културну баштину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Обнова четири улице: Зашто шине нису на средини улица

- Град мора да преузме оснивачка права, јер с обзиром на то да се на Калемегдану налазе експонати, они то доживљавају као војни објекат - каже Весић, за "Новости". - Они не желе да имају било какве везе са нечим што доживљавају као војно. Када будемо на њиховој листи, онда ћемо моћи да тражимо средства за обнову тврђаве.

На овај потез Град се одлучио зарад вишег циља, а променићемо надлежности, напомиње Весић, неће се значајније одразити на функционисање музеја.

- Директора ће и даље предлагати Војска, а ми ћемо по њиховом предлогу одлучивати на Скупштини града - напомиње заменик градоначелника. - У њему ће и даље бити запослена војна лица. Међутим, једини проблем може да представља то што она не могу да примају плате као градски службеници. Они имају чинове, па њихови приходи морају да буду у складу с тим. Али и то може да се реши.

Међутим, Весић објашњава да никакава иницијатива за селидбу експоната није стигла до Града.

- То није идеја, иако би, можда, тамо било више простора. Међутим, експонати су годинама део Калемегдана, и људи су навикли да су тамо, тако да засада није извесно да ће се тако нешто догодити - завршава Весић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вожња гондолом до краја године

ЗГРАДА 7. ПУКА - ЧИТАОНИЦА

ГРАД увелико ради и на преузимању зграде Седмог пука у Немањиној улици, која би се потом пренаменила у градску читаоницу. Међутим, за тај процес потребно је неколико година.

- У преговарачком процесу смо са Војском да ту зграду преузмемо, али за њу морамо да им дамо станове. Када се то заврши, ова зграда, која је веома лепа, добила би простор за читање, за књижевне вечери, кафић. У овом преуређеном објекту уживаће сви суграђани. Међутим, за ову инвестиција потребно је доста новца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

bane

05.04.2019. 18:29

Можда би могло да се добије више пара из еу фондова када би тврђава променила име. Или да град промени име у Принцеугенгшатд. Свакако би требало да питамо шта да урадимо да би смо добили нешто пара.