ПРОТИВИМО се изградњи гондоле, не због тога што не желимо да Београд расте и да се шири, него зато што желимо да престоница буде одговорна према својој културној баштини која има миленијумску традицију. На једном значајном споменику кулутре, какав је Београдска тврђава, не сме бити никаквих интервенција без претходних јавних расправа између представника струке и доносилаца одлука.


Прочитајте још - Гондола готова до краја 2019.

Ово је став више од 15 струковних удружења, научних института и образовних катедри за очување културног наслеђа, који су иницијатори "Петиције против градње гондоле на Београдској тврђави", коју је за две недеље, како наводе, потписало скоро 14.000 људи. Они су у среду упутили званична писма Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарству културе и информисања, Националној комисији за сарадњу са УНЕСКО и Републичком заводу за заштиту споменика, у којима траже хитно обустављање пројекта градње жичаре између Ушћа и Калемегдана.

- Струка није сагласна са градњом гондоле јер не видимо никакву оправданост овог пројекта јер све интервенције које се раде на оваквим споменицима културе морају бити у служби очувања баштине - рекла је Катарина Максимов, архитекта конзерватор и председница Друштва конзерватора Србије. - Овде се као оправдање помињао само превоз путника.

Прочитајте још - Гондола сече стабла и руши по Калемегдану

Према речима археолога и председника Српског археолошког друштва Адама Црнобрње, предвиђена археолошка истраживања током градње гондоле неће оставити довољно времена да се нађени остаци конзервирају.

- Ако не буде детаљног археолошког истраживања, нећемо знати како да поступамо и заштитимо нађене остатке. Такође, нисмо видели ниједну студију исплативости која показује да ће експлоатација културног наслеђа донети веће приходе.

Стручњаци су сагласни да је Београдска тврђава епицентар туризма, те да нису сигурни како ће гондола привући странце који управо због Калемегдана и долазе у српску престоницу.

МЕЊА СЕ ИЗГЛЕД

КАЛЕМЕГДАНСКИ парк је, такође, веома вредна ствар. Плато, који буде направљен изнад почетне станице, потпуно ће изменити изглед првог и најстаријег парка у Београду - рекла је Катарина Максимов.

ИНИЦИЈАТОРИ ПЕТИЦИЈЕ

ИНИЦИЈАТОРИ петиције и борбе за очување Београдске тврђаве су: "Европа Ностра Србија", Друштво конзерватора Србије, Српско археолошко друштво, Национални комитет ИЦОМ Срвија, Национални комитет ИЦОМОС Србија, УНЕСКО катедра за културну политику и менаџмент Универзитета уметности, Институт за урбане политике, Институт за студије Подунавља, Центар за теоријску археологију Филозофског факултета, Одељење за археологију Филозофског факултета, Одељење за историју уметности Филозофског факултета, "Асоцијација - Независна културна сцена Србије", Docomomo Србија, "Балканска музејска мрежа" и "Мрежа за наслеђе Југоисточне Европе".