Прескуп развод од Градског стамбеног

Г. НОВАКОВИЋ - М. СТАНОЈКОВИЋ

понедељак, 25. 03. 2019. у 22:15

Прескуп развод од Градског стамбеног

Предузеће се не оглашава за поправке

Предузеће за одржавање зграда задржава новац и после раскида уговора са стамбеним заједницама. Средства са рачуна могу да се искористе само за конкретне радове

ЧИСТ рачун, дуга љубав, изгледа не важи за однос станара и "Градског стамбеног". Иако све време редовно уплаћују новац у њихов фонд, по "разводу", једна страна, у овом случају станари, ипак, остане без дела своје уложене имовине. По раскиду уговора, непотрошен новац вишеспратнице не може да се пренесе на рачун зграде, већ то градско предузеће захтева да за тај износ обави радове. Међутим, да је и до ових поправки тешко доћи, сведочи пример комшија из зграде у Улици Пере Сегединца 20 у Новом Београду, који су раскинули уговор, али и даље чекају да им се замене сандучићи, врата или окречи зграда.

Како би се раскинуо уговор са овим градским предузећем, неопходно је да се о томе донесе одлука на скупштини стамбене заједнице. За овај потез морају да гласају две трећине станара, а потом се одлука доставља "Градском стамбеном". Ипак, иако на папиру све изгледа лако, у пракси прекид сарадње уме да буде тежак, али и да станарима испразни касу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Рекламације на рачун „Стамбеног“: Паучину неће да толеришу


- У тренутку раскида уговора на рачуну смо имали близу милион динара - каже за "Новости" Љубиша Бановачки, управник зграде у Улици Пере Сегединца 20. - Иако имамо толико новца, та средства не можемо да добијемо, већ само да их искористимо за радове у згради.

Са захтевом за раскид уговора за одржавање, станари прилажу и списак свих радова које ово предузеће треба да уради по истеку сарадње, имајући у виду вредност радова и средства којима располажу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МАЈСТОРИ ОСТАВЉАЈУ КРШ ЗА СОБОМ: Обавезни и поправка и уређење

- Досад су нам само урадили интерфон, а замену ормарића, кречење и остале ставке нису и не оглашавају се - наводи Бановачки, иначе председник Удружења професионалних управника Београда. - Пошто они праве шестомесечни пресек стања, нису нам дали ни информације са колико тачно пара располажемо. Уколико нам не ураде све тражено, тужићемо их.


Зграда у Улици Пере Сегединца 20

Иако су, како објашњавају станари, свесни да неки радови коштају много мање, принуђени су да пристану и на троструко већу понуду "Градског стамбеног". У супротном остали би и без новца и без поправки. Овако, новац остаје "Градском стамбеном", јер он изводи радове, а станари, како Бановачки закључује, пристају на "дај шта даш".


ПРЕНОС СРЕДСТАВА

УКОЛИКО стамбена заједница новац за одржавање зграде не потроши за текуће поправке у року од годину дана, та средства се преносе у идућу годину. Суграђанима који су дугогодишњи "партнери" са "Градским стамбеним" на тај начин могу да се нагомилају милиони.


НЕМА ОДГОВОРА

ИЗ "Градског стамбеног" до закључења овог броја нисмо добили одговоре на питања о условима за раскид уговора. Такође, остали смо ускраћени и за информацију колико је зграда до сада поднело овакав захтев.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

sale

26.03.2019. 09:29

To je slicno kao kad bi pokusao da promenis banku u kojoj imas racun a stara banka ti kaze ok mozes ali novac ostaje na nasem racunu hahahaha po meni ovo je cisto kabadahijsko ponasanje javnog stambenog

Zvezdan

26.03.2019. 23:23

U kakvoj ovo zemlji zivimo? Gradsko stambeno ne da nase pare? Pa ko je ovde lud, mi ili oni? Ima li ikakvog zakona za ovakve institucije? Ovde samo treba batina da radi jer drugacije ocigledno ne moze.