Наплаћивали страним продуцентима нелегалну таксу за снимање филмова?

М. С.

четвртак, 14. 03. 2019. у 14:20

Наплаћивали страним продуцентима нелегалну таксу за снимање филмова?

Снимање филма у центру града,Фото И. Маринковић

Према речима заменика градоначелника, све више продуцената жалило се да им органи Општине Стари град, осим накнаде на општински рачун, траже да новац уплате и на рачуне непознатих невладиних организација

ЗАМЕНИК градоначелника Горан Весић позвао је продуценте који снимају на општини Стари град, а којима је, наводно, тражено да таксе за снимања уплате на рачуне невладиних организација, да то пријаве Граду. Како је навео, нико није у обавези да то ради и да је то, пре свега, незаконито. Председник Општине Стари град Марко Бастаћ, одговарајући на ове оптужбе, тврди да је то једна у низу неистина и да, ако Весић има сазнања, треба то и да пријави.

Према речима заменика градоначелника, све више продуцената жалило се да им органи Општине Стари град, осим накнаде на општински рачун, траже да новац уплате и на рачуне непознатих невладиних организација.

- Изменом Статута Града, усвојиће се правила по којима ће убудуће бити спречене овакве злоупотребе - каже Весић. - Новац за закуп јавних површина за потребе снимања реклама и филмова ће се, према званичном ценовнику, уплаћивати на рачун Града, а онда прослеђивати општинама. Тако ће се знати ред. То не значи да до тада продуценте сме било ко из Општине Стари град или неке друге градске општине да рекетира када је реч о снимању реклама, филмова или било чега другог што подразумева заузеће јавне површине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Листа најбољих земаља за снимање филмова: Србија на седмом месту


Према речима председника Општине Стари град Марка Бастаћа, ово је изречено у недостатку аргумената којима би заменик градоначелника одбранио штетне пројекте.


ДРАГОЈЕВИЋ ОБЈАВИО НА "ТВИТЕРУ"

РЕДИТЕЉ Срђан Драгојевић на свом твитер-налогу објавио је тврдње да су му се поједини продуценти жалили како им за снимање траже да одређени новац уплаћују на рачуне приватних фирми.

Како је навео, то је био услов да им се изда сагласност за снимање.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ulicne mafije

14.03.2019. 14:35

Takse naplacuje onaj ko ima moc i vlast. Tako da mozda i ti imaju neke batinase, izvrsitelje, i ljude pod oruzijem pa i oni svje takse ko i vlada sto ima. Vise tih mafija ima po Srbiji nije samo ova na vlasti!

IMT nije u opstini Stari Grad...

14.03.2019. 14:45

...koliko ja znam?Neznam kakvo je stanje u IMR-u,Zmaju...?Ali ni oni nisu U Staro Gradu...Ako su im trebale jezive fasade...?U redu.Inace....