НАЈЛЕПШИ поглед са Калемегдана више неће бити са камене ограде и са клупица под четинарима - већ из станице гондоле. Због припремних радова који су планирани на траси будуће жичаре, која ће се градити од маја и спојити Калемегдан и Ушће, радници су почели да секу зимзелена стабла на шеталишту код београдске Тврђаве. Ускоро ће бити уклоњена и камена ограда, где ће бити изграђена улазна, односно излазна станица гондоле.

Како су за "Новости" рекли из ЈП "Скијалишта Србије", које је носилац пројекта, током рада гондоле нема места нечему што би на неки начин могло угрозити безбедност људи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Гондолом од Ушћа до Калемегдана за 5 минута


- Планирана је сеча стабала на траси гондоле у ширини заштитног појаса од 16 метара - кажу из ЈП "Скијалишта Србије". - У складу са тим израђен је геодетски елаборат, како би се испоштовале све процедуре око добијања сагласности за сечу. Током рада гондоле не сме бити никаквих препрека које могу угрозити транспорт путника на инсталацији, тако да се не планира садња дрвећа на траси гондоле. У складу са условима надлежних институција, предвиђено је подизање засада, као компензација за уклоњену вегетацију.

Према њиховим речима, полазна тачка на Калемегдану биће повезана са постојећим стазама на падини, будућим планираним прилазима рампи и пешачком пасарелом, која је тренутно у првој фази изградње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Радојичић: Изградња гондоле у мају, Београд више неће бити исти (ФОТО)


- Локација за станицу на Калемегдану одређена је Планом детаљне регулације, а биће у оном делу где нема зидина тврђаве. Планира се уклањање камених ограда које су изграђене после Другог светског рата, а све у складу са условима надлежних институција.

фото К.Михајловић

Главни садржаји, наводе, биће на другој страни реке. На станици Ушће, у будућем стакленом објекту планирани су локали за продају спортске опреме, угоститељски простор и управно-техничке просторије ЈП "Скијалишта Србије", који су управљачи гондолом.

Тужна слика на Калемегдану у уторак. Чувено дрво које је у врелим данима нудило хлад својом широком крошњом, око којег су пензионери недељом играли коло - исечено је у делове. Више нема ни четинара испод којих су старији играли шах, млади седели и певали увече, парови се састајали. Туристи и сви београдски гости више се неће наслањати и фотографисати на каменом зидићу, одакле пуца поглед на реке и цео град. Ту ће се убудуће наплаћивати карте за импресивни поглед на Београд, који ће, очигледно, бити могућ једино из гондоле.

фото К.Михајловић

Слична судбина задесиће и парк Ушће, где ће око почетног пункта жичаре бити посечена стабла у појасу од 16 метара. Радници су у уторак ујутро почели да уклањају листопадна стабла, на делу код Бранковог моста, одмах поред полигона за скејт-вожњу. Грађани престонице у уторак су негодовали због овог потеза, постављали су фотографије посеченог дрвећа на друштвеним мрежама уз поруке да се "уништавају плућа и симболи града".

ВРЕДНОСТ 1,8 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

РАДОВИ на изградњи гондоле, према најавама надлежних, требало би да буду готови крајем текуће године. Траса жичаре између Ушћа и Калемегдана биће дугачка километар, имаће 25 кабина и превозиће око 3.000 путника на сат. Ова инвестиција је вредна 1,8 милијарди динара, од чега ће 600 милиона обезбедити Град Београд, а остатак Министарство трговине, туризма и телекомуникација.