ЖИТЕЉИ Улице Симе Тројановића у насељу Миријево у недељу су блокирали пут жардињерама наливеним бетоном како би спречили пролазак аутомобила. Овим поступком онемогућили су комшијама из Улице Драгослава Срејовића директан излаз на главну саобраћајницу у овом делу насеља, Улицу Јованке Радаковић.

Као главни разлог за постављање блокаде мештани стамбених кућа наводе велики проток саобраћаја и брзу вожњу која пролазнике доводи у опасност.

- Још пре два месеца смо почели да организујемо поставку жардињера - рекао је за "Новости" Зоран Костадиновски, један од житеља Симе Тројановића. - Ова улица, иако мала, веома је прометна. Овуда пролазе и аутомобили са Карабурме. Безбедност нам је угрожена. Возачи овуда јуре као суманути, једном приликом је ударено дете, а човек је побегао.

На улазу из Јованке Радаковић у спорну улицу стоји табла која означава слепи пут, наводно постављена пре више од деценије. Међутим, у последњих неколико година изграђен је велики број зграда чијим станарима је ова улица била једина веза са главном саобраћајницом. Како су нам рекли, становници више десетина зграда сада су приморани да круже и по два километра да би изашли на Улицу Јованке Радаковић.

Комшије из Драгослава Срејовића за "Новости" наводе да је постојао план из 2006. године, ревидиран 2016, по ком је требало "додати" улице које би растеретиле проток саобраћаја у Симе Тројановића.

- Ово је једина улица која повезује горњи и доњи део Миријева, што је пропуст Општине - каже председник кућног савета једне од зграда у Драгослава Срејовића.

- Ми разумемо наше комшије, али блокирање пута неће решити проблем. Требало би да нађемо компромис који и њима и нама омогућава практично решење.


У недељу, током постављања жардињера, дошла је и полиција, с којом су контактирали станари зграда, а накнадно су обавештене Општина Звездара, као и Комунална полиција. "Новости" очекују одговоре из Секретаријата за саобраћај и комуналне полиције.  Булатовић

ПРИВАТНА ПАРЦЕЛА

КАКО нам је Зоран Костадиновски рекао, аргумент житеља Симе Тројановића је и то што се улица налази на приватној парцели која припада власницима стамбених кућа у оквиру ње и да зато имају право да је заграде.