БУДУЋИ изглед нове аутобуске станице у Блоку 42 у Новом Београду, чија градња би требало да почне у јуну или јулу ове године, премијерно је јуче представљен превозницима у Србији и региону. Тим архитеката Милан и Владимир Лојаница, чије је идејно решење за овај објекат изабранао као најбоље 2014.године, заједно са управом БАС и њиховим саобраћајним инжењерима, направили су коначно решење и успели да направе будући објекат функционалнијим. Нова аутобуска станица ће, како сазнају "Новости", имати већи паркинг за аутобусе, али и подземну гаражу, чекаоницу за маме са децом, вртић за малишане запослених, хостел за возно особље.

Комплекс, који финансира "Београдска аутобуска станица а. д.", простираће се на око 3,7 хектара, а у његовом центру налазиће се 12 долазних перона, 44 одлазних и девет перона за туристички саобраћај. Тиме је број долазних перона дуплиран, док број одлазних омогућава увођење додатних полазака у приградском и међуградском саобраћају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Весић: Београд купује више од 200 нових аутобуса

У самом центру комплекса налазиће се 81 паркинг--место за аутобусе, који ће сада ту чекати своје време поласка. Зграда станице простираће се на око 15.000 квадрата, а на улазу у њу биће станични трг.

- Предвиђено је да ту буде такси станица, остављен је простор за краће заустављање возила оних путника које неко довози. Ту ће бити и улаз у подземну гаражу која ће имати 220 паркинг-места. У приземљу зграде налазиће се комерцијални садржаји, попут ресторана, кафића, продавница, али ће бити ту и пошта, банка и мењачница. Један од новитета јесте чекаоница од око 60 квадрата за мајке са децом, како би породицама које чекају жељени полазак било удобније. Направићемо и место за одмор, па ће путници који дуже чекају овде моћи да се опруже, одморе, допуне своје мобилне телефоне... Предвиђен је и простор за амбуланту, као и ормарићи за остављање пртљага - објашњавају у БАС-у за "Новости".

А пошто ће објекат бити велики, због бољег сналажења суграђана, биће одвојени улази на перон за приградске, међуградске и међународне поласке.

Владимир Лојаница и Немања Мучибабић / Фото Д. Миловановић

- На првом спрату налазиће се кухиња и ресторан за запослене, представништва превозника, али и контролна соба одакле ће се надзирати проток саобраћаја. Канцеларије за запослене биће на другом спрату, као и будуће обданиште за децу радника. Ту ће бити кафић за превознике, као и хостел са 16 једнокреветних и шест двокреветних соба са купатилом, где ће возачи моћи да преноће - открива руководство БАС.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ко је то путницима претио перорезом?

ЛОЈАНИЦА: ПРОЈЕКАТ ЗА БУДУЋНОСТ

АРХИТЕКТА Владимир Лојаница представио је присутнима и будући изглед аутобуске станице, али и Блока 42. Напоменуо је да ће Београд, овим решењем, по први пут добити транспортни терминал, који ће објединити аутобуски и железнички саобраћај.

- Хвала управи БАС-а, првенствено Анђелку Мучибабићу, на разумевању за наше архитектонско-урбанистичке тежње, али и на сарадњи јер су нам својим дугогодишњим искуством помогли да урадимо боље решење станице. Овим ће она бити функционалнија и за путнике и за превознике. Овакви објекти се граде са погледом на будућност, а мислим да смо ми у томе успели.