ПАЗИ, СНИМА СЕ: Аутомобил из кадра носи Паук

Ј. ДИНЧИЋ

среда, 13. 02. 2019. у 22:15

ПАЗИ, СНИМА СЕ: Аутомобил из кадра носи Паук

Снимање филма у срцу града Фото Д. Миловановић

Многобројне филмске екипе, које снимају, окупирају јавне површине у централним престоничким општинама. Уклањање четвороточкаша из зоне снимања, према прописима, не плаћа власник, већ закупац

НАТПИСИ са молбама упућени суграђанима да уклоне аутомобиле са престоничких улица због потреба снимања неког филма све чешће се могу видети у граду. Док "филмаџије" окупирају јавне површине, Београђани морају сами да се сналазе, јер им ново паркинг-место нико не обезбеђује.

Иако они који живе у центру плаћају повлашћене паркинг-карте, које им омогућавају да своја возила оставе у било ком зонираном подручју, често не могу да нађу слободно место. Уместо испред зграде или у суседној улици, аутомобиле некад паркирају и на територији друге општине.

- Прошле недеље, у четвртак вече, дуж Косовске улице је окачено обавештење да у данима викенда не паркирамо овде своје аутомобиле - објашњава Миодраг З., који живи у овом делу града. - Обавештење о забрани паркирања важило је и за Кондину улицу, а, како је био петак вече када је град пун људи, слободно паркинг-место сам нашао тек у Улици краљице Марије. Касније сам сазнао да је Џони Деп звезда филма који се снима у комшилуку.

Према постојећим правилима, Секретаријат за саобраћај издаје сагласност филмским екипама за заузеће саобраћајне површине, али по аутомобиле који власници на време не помере, долази Служба за пренос возила. Међутим, ако је возило било регуларно паркирано, а власник није на време видео остављену поруку, паук ће га померити на прво слободно место, без наплаћивања услуге.

Прочитајте још - СВЕТСКА ЕКСКЛУЗИВА: Џони Деп пред вратима ''Новости'' (ФОТО)

- Филмским екипама се не даје у закуп део улице, већ им, на основу поднетог захтева и плаћене накнаде, Секретаријат за саобраћај издаје сагласност за заузеће саобраћајне површине - објашњавају надлежни. - Подносилац захтева, односно организатор снимања, дужан је да заузеће паркинг-места спроведе уз претходан поступак обавештавања грађана, што је наведено у сагласности коју претходно потписује.

Организатор на ветробранско стакло оставио поруку да се возило уклони Фото Никола Фифић

Такође, дужан је и да сноси увећане трошкове предузећима и појединцима који су последица измене режима саобраћаја. Накнаде за заузеће јавних површина на територији града Београда дефинисане су Одлуком о накнадама за коришћење јавних површина.

За заузеће паркинг-места која су у зонском систему наплате, наплата се спроводи преко ЈКП "Паркинг сервис". Док се за остале површине наплата обавља према одредба. Одлуке о накнадама за коришћење јавних површина за територију града Београда.

ОМИЉЕНЕ ЛОКАЦИЈЕ

ТОКОМ прошлог лета филмска клапа могла се најчешће чути у улицама Цара Душана, Тадеуша Коћушка, Дунавској и Добрачиној. Омиљене локације сниматеља и редитеља су често су биле и Узун Миркова, Риге од Фере, Страхињића бана и Француска улица.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације