ПОБЕДНИЧКО решење, као и радови који су ушли у ужи круг на конкурсу за идејни пројекат реконструкције Савског трга, представљени су јуче на изложби у Скупштини града. Како је најављено, споменик Стефану Немањи биће постављен током јесени на реконструисаном тргу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шта се мења у систему паркирања у Београду

Прво место припало је архитектонском тиму из Мадрида, који је, по мишљењу жирија, био најбољи и заслужио награду од 50.000 евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Весић: Гардијан уврстио Београд у топ пет летњих дестинација

- Веома смо задовољни одзивом архитеката који су желели да оставе траг у Београду - истакао је заменик градоначелника Горан Весић. - Победнички пројекат предвиђа велику пешачку зону, много зеленила, споменик Стефану Немањи и зграду бивше Главне железничке станице претворену у музеј.

Како је истакнуто на изложби, Савски трг биће већи од Трга републике, а красиће га споменик Стефану Немањи, који се тренутно израђује у Москви, о чему су "Новости" ексклузивно писале.

Према тим информацијама, скоро половина радова на споменику Стефану Немањи који израђује вајар Александар Рукавишњиков, већ је завршена и изливена, а први делови стићи ће у Београд у мају.

- Иза споменика налазиће се зграда железничке станице - објаснио је Весић. - Она ће бити претворена у објекат културе, и тако ћемо спојити стари део града са новим делом, као што је Београд на води, и добићемо потпуни преображај Савамале, која ће бити централни градски трг. За неколико година на Савском тргу биће станица метроа и до њега ће се лако доћи преко новог савског моста и пешачког моста. Ове реконструкције раде се захвљујући пројекту "Београд на води", односно од доприноса које ово предузеће плаћа Београду.


Изложби су присуствовали градоначелници Београда и Љубљане, проф. др Зоран Радојичић и Зоран Јанковић, као и председник и потпредседник комисије Јанез Козељ и Милутин Фолић, председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и други.

ПАРК И БУЛЕВАР

ПРЕМА речима заменика градоначелника Горана Весића, Београд је довољно велики град да нема потребе да има само један трг, већ више, од којих ће један бити Савски трг:

- У крају који ће бити преуређен урађена је реконструкција Херцеговачке, а у току је реконструкција Улице Краљевића Марка и Карађорђеве, док су у плану обнове Травничке и Савске улице, где се налази и Булевар Вудроа Вилсона и где се прави највећи нови парк у "Београду на води".

Весић са гостима из Словеније / Фото П. Митић

БЕОГРАД ЗЕЛЕНА ПРЕСТОНИЦА ЕВРОПЕ

БЕОГРАД ће се ове године кандидовати за зелену престоницу Европе. Ову идеју јуче је у Старом двору представио градоначелник проф. др Зоран Радојичић, када је угостио градоначелника Љубљане Зорана Јанковића. Први човек главног града Словеније такође је подржао српску престоницу у намери да се еколошки развија.

Како је истакао Радојичић, нашем главном граду је од важности што му око апликације помаже Љубљана, која је 2016. године проглашена зеленом престоницом.

- Можемо много тога да научимо од Љубљане - рекао је Радојичић. - Разговарали смо о транспорту, проблемима и алтернативама у везани са комуналним отпадом и другим комуналним темама. Када је реч о чистоћи улица, послушао сам савет градоначелника Љубљане да је важно спречити онај први папир који падне, јер он повлачи све друге. Објашњавајући да је пријатељство Љубљане и Београда велико, Зоран Јанковић је рекао да је Љубљана захваљујући признању зелена престоница Европе 2016. године, постала интересантнија инвеститорима: - Љубљана је једини град у овом делу Европе која је изабрана за зелену престоницу Европе. Драго ми је да сада Београд аплицира за то признање.