Од 18. фебруара у Београду ступају на снагу измене у систему паркирања у главном граду. Заменик градоначелника Београда Горан Весић каже са РТС да се измене уводе како би се, пре свега, олакшао живот станарима централних градских зона.

Весић најављује да ће бити зонирано 2.000 нових паркинг места у најужем центру граду, као и на Новом Београду, углавном према захтевима станара, јер им то омогућава лакше паркирање.

"Уводимо једну нову зону, то је зона А, која ће бити у околини Косанчићевог венца и која ће трајати само пола сата, то је за онај најужи центар града где људи долазе послом и заиста нема потребе да остају дуже од пола сата", каже Весић. Уводи се и новина када се у питању три постојеће зоне – црвена, жута, зелена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИНА У БЕОГРАДУ: Паркирање на седам дана

У црвеној зони, која траје сат времена, моћи да се доплати пола сата, док ће у жутој и зеленој зони моћи да се доплати додатни сат без препаркирања. "На тај начин омогућавамо људима који се евентуално затекну у граду, морају да обаве неки посао, не могу да стигну да заврше, а истиче им време, да могу на миру да заврше посао, што ће наравно додатно платити", објашњава Весић.

Цена претплатних картица за станаре зграда у тим зонама неће се мењати. Биће, међутим, увећане казне за оне који не поштују правила паркирања у зонама. Казна за црвену зону биће са 1.870 повећана на 2.800 динара. Весић указује да ће и даље важити попуст од 50 одсто уколико се казна плати у року од осам дана.

Све наведене измене уводе се превасходно због станара који живе у центру града и врло често немају где да се паркирају. Весић је напоменуо и да је у току интензивно санирање рупа на коловозима које се јаве сваке зиме, због бацање већих количина соли.

"Београд-пут" дневно санира око 350 рупа, а ангажована су и приватна предузећа одабрана на тендеру. Грађане је позвао да градским властима пријаве где се налазе рупе на путу и оне ће, како је рекао, врло брзо бити саниране.

(РТС)