У АЗИЛУ за агресивне псе у Ковилову тренутно се налази око 300 паса, који су склоњени са улица, јер је утврђено да су нападали људе. То је један од главних "услова" потребних да луталице заврше управо у овом прихватилишту за псе које се налази у саставу ЈКП "Ветерина Београд". Четвороношци који су смештени у Ковилову не враћају се на улице, односно првобитно станиште, али улазе у програм усвајања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пси "лековити" и за осуђенике

- То су углавном стари пси. Неки од њих су код нас дуги низ година и они су након одређеног периода и социјализовани - објашњавају надлежни из ЈКП "Ветерина Београд". - Улазе и у програм усвајања, али уз напомену потенцијалном усвојиоцу о свим карактеристикама и историји пса који се усваја.

Међутим, они који не нађу нови дом трајно се задржавају у прихватилишту, а међу напуштеним љубимцима тренутно је највише мешанаца. Обавезна процедура кроз коју пролазе сви чланови прихватилишта је пријемни преглед, затим разврставање, програм контроле који подразумева чиповање, вакцинацију и стерилизацију. Када се заврши одређени медицински третман, напуштени љубимци се распоређују у прихватилишта.

У азилу у Ковилову, који се налази на простору некадашње Војне баште, ради деветоро зоохигијеничара, један ветеринарски техничар и један ветеринар.

ПРИХВАТИЛИШТА

ПОД управом ЈКП "Ветерине Београд" тренутно се налази пет прихватилишта за псе, и то у Раковици, Ковилову, Падинској скели, Овчи и Земуну.