СТАНОВНИЦИ улице Пут за Стублове 4. део, у вождовачком насељу Трешња подно Авале, од пре две године покушавају да се прикључе на градски водовод, али им се испречила једна нелогичност. После пола века откако је та улица уписана као пут, они су асфалтирали саобраћајницу и издвојили паре за прикључак на водоводну мрежу. Изненада се појавио власник земље која је асфалтирана, који тврди да је тај посед добио у наследство.

Иако улица има јавно осветљење, као и бандере које их повезују на телефонску и електромрежу, парцела коју је тадашњи власник уступио мештанима на коришћење као јавни пут пре три године доспела је у руке наследника. Како тврде поједини житељи Трешње, Месна заједница 2016. решила је да асфалтира улицу, а да мештани само финансирају прикључак за воду.

- Урађена је водоводна мрежа, улица пресвучена асфалтом, а дали смо око 2.000 евра за прикључак - објашњава, за "Новости", Драган Марковић, мештанин Трешње. - Недуго после тога, појавио се власник, који тврди да је у поступку оставинске расправе наследио земљиште на ком се налази јавни пут. Након тога, "Водовод" стопира радове уз образложење да ће наставити када се реши спор. Обраћали смо се Општини Вождовац, заштитнику грађана, Министарству финансија, Катастру, али ништа. Не знам како је могуће да тај пут од 1967. користимо и сада више немамо пут.

У Општини Вождовац упознати су са овом ситуацијом, јер су им се мештани Трешње обраћали због овог проблема. Ипак, тврде да им не могу помоћи, јер власник има власнички лист, и да то мора пред судом да се реши.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мајору Бинелу улица на Трешњи


- Долазили су код нас, али, када су те куће грађене, није познато на који начин су уредили дозволу о службености пролаза - објашњава, за "Новости", Александар Савић, председник Општине Вождовац. - Тај човек има доказ да је власник, тако да то може једино судски да се одобри. Треба да седну и да се са њим нагоде.

Док се нови власник не одобровољи или се с њим не нагоде, мештанима остаје да чекају на градску воду и да пролазе туђим имањем.


ИМАЈУ СВЕ ДОЗВОЛЕ

Када смо прикључивали струју, телефон, јавно осветљење, нико није говорио да је реч о нечијем власништву - објашњава Марковић. - То право нам нико тада није оспорио, нити нам сада оспорава.