СТАНОВНИЦИ насеља Овчански себеш, који се налази на само девет километара од центра престонице, годинама уназад суочени су са проблемом непостојања јавног градског превоза. За неколико хиљада житеља насеља на левој обали Дунава једина веза са градом су линије БГ воза, које у просеку саобраћају на сваких сат времена.

Када им воз побегне "испред носа", пешачење им не гине.

- Насеље се проширило, доста кућа се изградило, а има и много деце. Она су принуђена да свакодневно до школе пешаче по два, три километара јер не могу да се уклопе у постојећи ред вожње возова - објашњавају за "Новости" становници Овчанског себеша. - Иако смо се обраћали Општини Палилула и Секретаријату за јавни градски превоз за помоћ, да нам уведу неку линију, обећања је било, али не и остварења.

Проблеми су настали када су у јулу протекле године, због реконструкције пруге, смањени поласци БГ воза на само три у току једног сата. А ново изненађење је уследило у октобру, када је уведен само један полазак на сат времена. Зато су житељи овог палилулског насеља пре месеца дана прикупили потписе за петицију са захтевом за увођење аутобуске линије и послали надлежнима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОМЕНА РЕЖИМА БГ ВОЗА: Возом од Ресника до Овче

Из Секретаријата за јавни градски превоз за "Новости" објашњавају да су упознати са овим проблемом, као и да су у више наврата заједно са представницима ГО Палилула обишли ово насеље, са циљем како би утврдили шта је све потребно за успостављање линије кров Овчански себеш.

- На терену су уочени недостаци на постојећој уличној мрежи и на основу тога је сачињен списак неопходних грађевинских интервенција, које је потребно урадити у Улици Гиге Андријановића, како би се повезала насеља са Зрењанинским путем - објашњавају надлежни из Секретаријата. - Такође, на слободном простору насупрот железничкој станици неопходно је изградити и аутобуску окретницу.

Такође, да би се успоставила, за почетак линија минибус превоза потребно је обезбедити минималну ширину коловоза за двосмерно кретање возила. Оне деонице које није могуће из техничких разлога проширити, потребно је регулисати адекватном саобраћајном сигнализацијом. Али и направити тротоаре, са најмање једне стране улице, како би пешаци могли безбедно да се крећу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Обнова пруге, па крај шверцовању

Списак наведених примедаба доставњен је ГО Палилула која се обавезала да ће у годишњем програму радова на уличној мрежи уврстити ове примедбе. Из Секретаријата закључују да ће се тек након свих неопходних грађевинских интервенција, створити услови за успостављање линије јавног градског превоза.


НЕКОЛИКО ПУТА БЛОКИРАЛИ ПРУГУ


КАКО би указали на проблем који влада у њиховом насељу, становници Овчанског себеша су у неколико наврата блокирали пружни прелаз. Али то засада није дало резултате. Како истичу, скоро десет година се боре са овим проблемом.