ВЕЈАВИЦА И МРАЗ У ПРЕСТОНИЦИ И ЗА ВИКЕНД: На снази црвени метео-аларм у приградским и наранџасти у централним градским општинама (ФОТО/ВИДЕО)

NovostiOnline

25. 01. 2019. у 18:22

Снежна вејавица и клизав коловоз изазвали су застој саобраћаја у петак у појединим деловима града током поподневног шпица, који се наставио и до вечерњих часова

ВЕЈАВИЦА И МРАЗ У ПРЕСТОНИЦИ И ЗА ВИКЕНД: На снази црвени метео-аларм у приградским и наранџасти у централним градским општинама (ФОТО/ВИДЕО)

Сајам

СНЕЖНА вејавица и клизав коловоз изазвали су застој саобраћаја у петак у појединим деловима града током поподневног шпица, који се наставио и до вечерњих часова.

Велике колоне на излазима из престонице, највише на правцу ка Ади и Бановом брду отежале су саобраћање градског превоза, па је велики број Београђана одлучио и да по невремену препешачи ту деоницу.

Додатни колапс направио је удес који се догодио испред Господарске механе када је излетео комби доставне службе, који је направио чеп у правцу ка граду.

НОВЕ ПАДАВИНЕ ЗА ВИКЕНД

Према најава метеоролога и први дан викенда наставиће се уз снежне падавине, нарочито у западним и централним крајевима, док се после подне очекује престанак падавина.

Најнижа температура биће минус пет, а највиша два степена. Снежни покривач би требало да порасте за још десетак центиметара. Недеља ће почети са слабим мразом, а током дана биће суво и нешто топлије. Температуре ће бити од минус седам до седам степени.

РАДОЈИЧИЋ: НА СНАЗИ ЦРВЕНИ МЕТЕО-АЛАРМ У ПРИГРАДСКИМ И НАРАНЏАСТИ У ЦЕНТРАЛНИМ ГРАДСКИМ ОПШТИНАМА

У приградским насељима на снази је црвени метео-аларм, док је у Београду на снази наранџасти аларм, што говори о условима који нису уобичајени, рекао је у петак вече градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Говорећи о снежним падавинама у Београду, градоначелник је додао да је на чишћењу београдских улица ангажовано око 1.800 радника са око 370 возила и машина, као и да је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације размотрена додатна мобилност екипа, с обзиром да су најављене нове падавине.

СНЕГ "ПОРЕМЕТИО" ПРЕВОЗ

Због снега који је непрекидно падао у петак у поподневним часовима, линије појединих превоза су возиле измењеним трасама, а било је скраћено и више линија градског и приградског саобраћаја.

Критичне су улице Кнеза Вишеслава и Благоја Паровића које повезују Баново брдо и Видиковац где се аутомобили скоро уопште нису померали. велике гужве су и биле и на Вишњици, Миријеву, на Миљаковцу, Медаковићу...

Падавине су допринеле и стварању гужви и километарских колона које су се протезале од Блока 29 до Мостарске петље, као и од Аутокоманде до Душановца.

Слика са Ибарске магистрале је, како су јављали репортери са те деонице, била још драматичнија. Коловоз је потпуно покрио снег.

Мост на АдиБаново Брдо

Мост на Ади

Сајам ка АдиВИШЕ ОД 370 ВОЗИЛА ЗИМСКЕ СЛУЖБЕ И 1.800 РАДНИКА НА УЛИЦАМА ПРЕСТОНИЦЕ

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић изјавио је да се због снежних падавина све градске комуналне службе налазе у четвртом степену приправности, којим је обухваћено више од 370 возила и 1.800 радника.

Он је, гостујући на телевизији Студио Б, истакао да се на терену, поред екипа „Београд пута” налазе и радници „Градске чистоће”, „Зеленила Београд” и „Паркинг сервиса” и, како је рекао, свако има свој део посла који обавља према оперативном плану.


АПЕЛ ПЕШАЦИМА Помоћник градоначелника упутио је апел пешацима и посебно старијим суграђанима да због леда на тротоарима буду опрезни, као и возачима да не паркирају возила испод дрвећа која су под оптерећењем снега. Такође је подсетио да је обавеза грађана да очисте снег до пет метара око својих зграда и локала.

–Снег је око поднева почео да пада јачим интезитеом и према метеоролошким прогнозама пада ће у нарадна 24 сата, уз очекиваних 20 до 40 сантиметара снега. Интезитет радова је непрестан, и не би требало да буде већих проблема, уз подсећање да су петком поподне гужве у саобраћају уобичајне и када нема снега – подсетио је Младеновић.

Он је додао да се „Београдске електране” налазе у 24 - часовном режиму грејања, док „Београдски водовод и канализација” имају око 30 дежурних екипа, уз неколико мањих кварова који су отклоњени.


Центар


–Пракса је у Београду, већ неколико деценија да се снег чисти и док пада. То је тежак посао, али то радимо како би смо грађанима омогућили што лакше функционисање – закључио је Малденовић и позвао грађане на стрпљење.


ВЕСИЋ: УЛИЦЕ ПРВОГ ПРИОРИТЕТА БИЋЕ ОЧИШЋЕНЕ ДО ПОНОЋИ

Све улице првог приоритета биће очишћене до поноћи, изјавио је у петак вече заменик градоначелника Београда Горан Весић и нагласио да је на терену сва механизација коју град поседује.

"На терену је око 112 возила "Београд пута", 90 великих камиона и 32 мала, око 370 мањих машина, од чега је 112 на помоћи "Београд путу" од стране других предузећа, око 1.800 радника комуналних предузећа чисти улице", рекао је Весић, истичући да 270 радника "Београд пута" ради већ 24 сата.


Центар
Колапс на Новом Београду

Заменик градоначелника је додао да ће снег падати у ноћи између петка и суботе до два часа по два центиметра по сату, а потом се очекују падавине од по један центиметар по сату.— Saša Antonijević (@salemax) January 25, 2019


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Zombi

25.01.2019. 22:23

Ma ja mislim da ovo nista nije tacno ,prosao sam lipovackim sumama i pored mosta na adi i video ove prevrnute automobile i nasukani autobus ali mislim da su u pitanju losi vozaci ili neispravna vozila ,a put je suv ko barut sve ocisceno i posoljeno ma sve je idealno u celom bg !!! Ono kao ...

миле брица

25.01.2019. 22:25

дај признајте да сте неспособни и немоћни кад падне снег и народ ће вас разумети

Lila

25.01.2019. 22:35

Saobracaj je u kolapsu svaki bozji dan u zadnjih godinu dana ! Nikad gore nije bilo kao sada ! Busevi kasne leti I zimi,autobusi na pocetnim stanicama stoje jedan iza drugog u koloni po 6 buseva,nema kontrole,dispecera,opsti haos u saobeacaju,da ne pominjem sneg i kisu kad padne. Dokle vise ovako da narod trpi !!?? Vazno je da ste napunili budzet,a narod ce peske na posao !

mm

26.01.2019. 01:03

pa oni ne znaju sta ce i kad nema snega, a kamoli jos i kad padne. toliko je tesko setiti se lopate...