БРОЈ оболелих од акутних респираторних инфекција, који су потражили помоћ лекара прошле недеље, мањи је за трећину у односу на последњу седмицу децембра. Према подацима Градског завода за јавно здравље, у периоду од 31. децембра до 6. јануара, регистрован је 11.161 грађанин са "дијагнозом" акутне респираторне инфекције, што је за 32,33 одсто мање. Здравствена статистика избројала је и 19 пацијената са обољењима сличних грипу.

Како наводе у ГЗЗЈ, школски распуст је смањио број оболелих међу децом, тако да их је највише било међу радно способним становништвом - 3.815. Реч је старосном добу од 20 до 64 године. Међу популацијом од 9 до 19 година, регистровано је 3.263 оболелих, следи најмлађи узраст старости до четири године са 2.737 пријављених случајева, па старији од 65 година, којих је било 1.346.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Пливање за крст у Гроцкој

У ГЗЗЈ истичу да ће се права слика о броју оболелих знати тек следеће недеље, пошто због протеклих празника многи нису ни потражили лекарску помоћ. Како кажу у домовима здравља, првог радног дана после новогодишњих и божићних празника није било већих гужви, а већина пацијената се жалила на респираторне проблеме. Са повратком деце у школе, очекује се и пораст броја оболелих од вирусних респираторних инфекција, које се брзо шире у колективима и затвореном простору.