ПРЕВОЗ путника тролејбусима и трамвајима у престоници, ускоро би осим ГСП могли да обављају и приватни превозници! Пред посланицима Скупштине Србије налази се Предлог закона о допуни Закона о комуналним делатностима, по чијем усвајању ће се омогућити приватницима да развијају шинске системе и превозе Београђане.

Наиме, Закон је досада прописивао да јавни линијски превоз путника тролејбусима и трамвајима могу да обављају искључиво јавна предузећа која оснивају јединице локалне самоуправе.

- Суштина увођења приватног сектора у ове послове јесте смањење фискалног притиска на локални буџет, убрзање инфраструктурних улагања, побољшање услуга - наводи се у образложењу које је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре дало посланицима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јавни превоз: Униформе и шоферима приватника

Наводи се да се предлаже доношење овог закона по хитном поступку, јер затечене проблеме треба што пре решавати, као и да не постоје друге могућности за њихово превазилажење.

Корист ће, наводно, првенствено осетити јавна предузећа од којих се очекује да стално побољшавају квалитет услуге, а која за то немају довољно новца. На добитку ће бити и приватни сектор који ће имати више могућности за улагања и развој пословања.

Пошто једино Београд има трамвајски и тролејбуски превоз у Србији, претпоставка је да Град Београд жели да приватни сектор ради на ширењу шинске мреже, куповини нових трамваја и њиховој експлоатацији.

Фото З. Јовановић

Када је у питању тролејбуски саобраћај, најављено је да ће ова возила бити избачена из употребе. Уместо њих, како је заменик градоначелника Горан Весић рекао, Град ће купити 80 електро-аутобуса.

Занимљив је и податак да је се у Београду, у току 2016. године, у тролејбуском и шинском саобраћају превезло 157.488.275 путника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Обнова улице код храма: Рок пробијен, крај у фебруару

КАРТЕ ОД 46 ДО 89 ДИНАРА

У материјалу предатом посланицима наводи се и податак да је цена возне карте у Београду у градском саобраћају 89 динара, у Војводини 69, у Шумадији и западној Србији 63, а у јужној и источној Србији 46. У приградском саобраћају, карта у Београду је 269 динара, у Војводини 148 динара, у Шумадији и западној Србији 111 динара, а у јужној и источној Србији 117 динара.