РАДОВИ У КНЕЗА ВИШЕСЛАВА: Праве зграду и крај Лидла

Г. НОВАКОВИЋ

петак, 02. 11. 2018. у 22:15

РАДОВИ У КНЕЗА ВИШЕСЛАВА: Праве зграду и крај Лидла

Када буде завршена, зграда би требало да има осам спратова

Радови на подизању вишеспратнице у Улици кнеза Вишеслава напредују из дана у дан. Табла са непотпуним подацима није постављена на видном месту

ТАМАН што су одморили од звука грађевинских машина због подизања "Лидла", житељи Улице кнеза Вишеслава у Раковици поново се буде уз њих. Свега неколико метара од овог продајног ланца, увелико ниче стамбена зграда. Како су нам рекле најближе комшије, радови напредују из дана у дан, али информације о објекту, ван онога што је очигледно, не знају, будући да је табла са подацима, случајно или намерно, скривена од погледа.

Нова зграда у изградњи комшилуку боде очи, будући да на плацу са непарне стране улице годинама није било ничег. Да све буде још необичније, будући стамбени објекат скоро да се наслања на локални ауто-сервис.

- Радови су почели пре два, два и по месеца, а, колико сам чуо, станови се већ продају, и то по цени од 800 евра по квадрату - каже нам један од станара из суседног насеља Церак. - У последње време грађевинари су све вреднији, јер ми се чини да зграда из сата у сат постаје све виша. Дешава се да направе паузу у раду од неколико дана, али то нема утицаја на напредовање зграде.

Пролазници једва успевају да прикрију своје изненађење при проласку крај градилишта, у шта су се репортери "Новости" и сами уверили. Неки од оних који свакодневно туда пролазе, неретко застану да преброје иза градилишне ограде до ког се спрата стигло. Тренутно их је три.

- Табла коју је инвеститор поставио налази се са доње стране објекта, није баш очигледна, а и не даје потпуне информације о градилишту - каже нам добро упућен саговорник. - Судећи према фотографији будућег изгледа, реч је о осмоспратници. Најважнији податак, а то је број грађевинске дозволе, није уписан. То доводи у сумњу да је реч о нелегалном објекту.


Прочитајте још - Лидл отвара три нове продавнице 8. новембра


Према речима нашег саговорника, ако се све буде радило по закону, ретроактивно добијање грађевинске дозволе неће бити могуће, јер је плац морао да буде празан при аплицирању за њу. Уколико су знали да се гради нелегално, извођач радова и надзорни орган, ризукују да остану без лиценце за даље пословање. Такође, ризикују и купци станова.

- Уколико се испостави да дозвола не постоји, објекат би морао да буде срушен. Међутим, то се још ни са једним није догодило досада, па зато људи купују станове. Ипак, велики је ризик, јер ако почне спровођење уклањања, ко ће ове људе збринути кад остану без домова - пита се наш извор, добро упућен у тему.

НОВА БЕНЗИНСКА ПУМПА

У БЛИСКОМ суседству будуће зграде, у Улици пилота Михаила Петровића, гради се бензинска станица. Тачно испод стамбеног комплекса, радници су вредно радили у четвртак на, како се чини, завршном послу.

Ни овде табла о основним подацима о објекту није била приметна. Како смо незванично сазнали, овде ће бити смештена пумпа "Петрол".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Srbija Brate

03.11.2018. 00:20

Ovde da imas sve dokaze u pisanoj formi da stvar nije po zakonu,i da pored toga imas snimak ili neki opipljiv dokaz da je neko uzeo novac za nesto sto nije trebao i da imas imena i sve informacije nista aman bas nista se ne bi desilo eto u takvoj zemlji zivimo.Pa jel bila emisija do pre par godina koja nema sta nije otkrila pa sta se desilo nista,ovde samo posten covek moze da odgovara,lopovi ne.

Веља

03.11.2018. 09:48

Табла са основним подацима о објекту (намена, инвеститор, пројектант, извођач и рок) на градилишту бензинске пумпе стајала је од почетка радова до пре десетак дана. Мало је недостајало да згазим радозналог човека у септембру док је стајао на коловозу и читао податке.

Веља

03.11.2018. 18:31

@Веља - Можда је био и број дозволе а можда није. Онај ко нема грађевинску дозволу сигурно никада не ставља никакву таблу на градилиште. Мене понекад интересује шта се гради а да ли има или нема дозволе то треба да гледа неко други ко је за то плаћен.

rusalka

22.12.2019. 16:54

@Веља - Uf u kojoj si zabludi.SVI imaju table pa i ovi nelegalni.Ali nelegalne table su smešnije od crtanih filmova.Navešću samo jednu od nelegalnih tabli "objekat-poslovno stambeni,Investitor-privatno lice",adresa gde se gradi nepotpuna,koja crna građevinska dozvola,nema je nigde!Sve napisano ručno,svrakopisom,na žućkastoj tabli jedva se vidi.A vrh je WC.Nisu stavili propisneToi-Toi klozete nego napravili poljski wc drugoj,privatnoj kući pod prozorom,planina izmeta smrdi nonstop."Legalna" milina.