БЕОГРАД - Земунску гимназију, која обележава 160 година постојања, посетио је председник Србије Александар Вучић и најавио да ће та угледна образовна институција, коју је и сам похађао, бити комплетно реконструисана.

Једну од најчувенијих и најугледнијих гимназија, у којој се данас школује 1.260 ученика, некада су, као и Вучић, својевремено похађали писац Давид Албахари, сликар Сава Шумановић, те бројне, сада јавне, личности, тужиоци, судије, ствараоци у различитим областима...

Председник Вучић присетио се и многих успешних правника, који су матурирали у Земунској гимназији, која обележава 160 година од оснивања и 100. годишњицу у српском образовном систему, од 1918. године.

“Резултат посете је да ћемо ићи у комплетну реконструкцију Земунске гимназије после 60, 70 година. Радиће се пројекат и у року од два, три месеца ћемо знати детаље. Сасвим сигурно је да ћемо уложити око три, три и по милиона евра”, рекао је Вучић за Танјуг после обиласка Гимназије и разговора са директором школе Милошем Бјелановићем, којем су присуствовали и министар просвете Младен Шарчевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, те директор Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Земунска гимназија: Розе беџеви и хор против насиља

Вучић је истакао да је поносан што ће будуће генерације имати боље услове и лепше и уређеније просторије. “Ово је бисер, драгуљ, не само Земуна, него и Београда и Србије. Од кад сам ја напустио школу, а то је много давно било, ништа се није променило, једино што су им променили, 2008. године, то је да су скинули гранитне степенице и поставили керамичке. Ваљда гранит украли, ставили код себе у кућу, али добро-..”, рекао је Вучић.


Сада, како каже, све иде добро. Школи је поклонио поводом јубилеја 250 наслова, а директору школе, министру и свима који ће омогућити да се школа реконструише унапред је захвалио.


“Ми ћемо новцем то моћи да изгурамо, још Марко (Благојевић) да то пажљиво и вредно обави, и то је то”, рекао је председник. Историчари су забележили да је на данашњи дан 1858. године почела настава за 21 ученика у једном одељењу, првог разреда ниже реалне школе, а 23. септембра исте године је донета одлука о формирању ниже реалне школе.


Прва генерација је уписала школу 15. октобра, а сада, након 160 година рада, Земунска гимназија је највећа гимназија у Србији и има 45 одељења, са укупно 1.260 ученика, који похађају четири смера - природно-математички, друштвено-језички, смер за надарене за физику и смер за надарене за рачунарство и информатику.


Зграда је направљена пре 140 година и од тада је рађена само једна реконструкција, на фасади. Све остало је на нивоу с почетка 20. века, дакако само кад је реч о згради, а све остало, квалитет наставе и успех ђака, у врху је лествице српског гимназијског образовања.