Због паљења остатака обраног кукуруза, ватра распламсана ветром, захватила је вечерас велике површине њива, између Кочиног Села и Рибара, на левој обали Велике Мораве код Јагодине.

Ватра је на око 150 метара од аутопута Београд - Ниш и првих кућа, а њиве су у густом диму.

Ватрогасне екипе гасе пожар, али због ветра и великих површина захваћених пожаром не стижу, на једном месту угасе, на другом избије ватра.

Борба ватрогасаца са ватром на њивама, траје неколико дана, а не помажу ни апели пољопривредних стручњака и ватрогасаца, да се остаци житарица не пале на њивама.

Не помажу ни казне, које нису мале, речено је Тањугу у Полицијској управи у Јагодини.


ГОРИ ОД МАКИША ДО ОСТРУЖНИЦЕ

На великом делу обрадиве површине која се простире од Обреновачког пута ка Сави, на Чукарици, избио је велики пожар, потврдила је ватрогасна служба.

- За сада знамо да се ради о великој површини, али немамо детаљнијих информација јер су наше екипе и даље на терену - рекли су ватрогасци.

О овом пожару стигла је и потврда из МУП-а, где кажу да је за сада познато да гори ниско растиње и трава, те да ватрогасне екипе интензивно раде на санацији пожара.

На инцидент скренули су пажњу и корисници друштвених мрежа, упозоравајући да ветар који током целог дана дува додатно погоршава ситуацију.

- Горе њиве од Обреновачког пута према Сави. Од пре Макиша, све до Остружнице. Три полицијска возила и два ватрогасна. Ватра је све до пута, близу семафора. Ветар носи дим ка реци - написао је један корисник на свом Твитер налогу.

Иначе, овакви инциденти данима задају муке становницима насеља на ободу града. Наиме, власници пољопривредних земљишта су главни кривци због повремених пожара, јер палећи стрњику покушавају да очисте њиву, уопште не марећи за могуће последице.

Подсетимо, услед неконтролисаног паљења стрњике један 77-годишњу мушкарац је ове године настрадао, а прекјуче је недалеко од Угриноваца угинуло осам паса, док је у Руми један задобио тешке опекотине.

(Блиц)