У Земуну тоне 120 станова

С. ВИДАЧКОВИЋ

среда, 12. 09. 2018. у 22:15

У Земуну тоне 120 станова

Напукли зид у стану Мирјане Девчић, фото И.Маринковић

Оштећено неколико зграда и у улицама Марије Бурсаћ и Милана Узелца на Калварији. Станари чекују извештај екипа Завода за вештачење

ЗГРАДЕ у Земуну тону! Вишеспратнице у улицама Марије Бурсаћ 2 и Милана Узелца 9 на Калварији слегле су се за око десетак центиметара од почетка лета. Фасада отпада, зидови се одвајају и пуцају, кров се померио, а угрожено је више од 120 станова. Уплашени становници овог дела Земуна кажу да не знају шта је узрок оваквог наглог слегања њихових домова и да први пут имају овакав проблем. Пре десетак дана посетили су их грађевински инспектори и вештаци из Градског завода за вештачење, на чији извештај и даље чекају.

- Зидови су почели да пуцају почетком лета, кад је скоро сваког дана падала киша - прича Мирјана Девчић која живи на петом спрату. - Цео зид је почео да се помера ка суседној згради, пукотине су и у купатилу и на плафону. Није ми свеједно, много се плашим. Сваког дана приметим неку нову пукотину у стану. Велики је ризик да чекамо зиму у оваквим условима, а не знамо како ћемо да решимо све ово.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПАНИКА У НОВОГРАДСКОЈ УЛИЦИ: Куће тону, исељење што пре!

У дому њене комшинице Весне ситуација је још гора. У дечјој соби, греда је почела да се одваја од зида и прети да падне и повреди неког. Изнад кревета пукао је зид, малтер отпада, вири изолација. И то се све десило у свега неколико дана.

Из Градског завода за вештачење нисмо добили одговоре на питања шта су надлежни вештаци утврдили док су боравили у овим зградама, као ни то шта је могући узрок оваквог стања. Станари сумњају да су слегање њихових зграда "убрзали" радови на оближњем дечјем игралишту, које је недавно направљено. Кажу да је могућа кривица на онима који су задужени за одржавање кишне канализације, јер кажу да је она која је постављена за овај блок зграда - неусловна и недовољно пропусна.

- Кишну канализацију нико не одржава, ови одводи не могу да приме довољну количину воде - причају станари. - Деца која се играју на игралишту подно напуклих зграда нису безбедна. Родитељи причају да скоро свакодневно отпадају делови фасаде и малтера.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Накривиле се "Комграпове" зграде у Земуну

ХОДНИКЕ КОПАЛИ ЈОШ АУСТРИЈАНЦИ

ПОЗНАТО је да је лесна падина на којој се налази Горњи град у Земуну веома нестабилна и крта подлога. Састављена је од прадавних речних наноса и чини границу између два урбана дела.

Такође, цео потез од Гардоша, Ћуковца, Мухара, Калварије и Бежанијске косе има старе подземне грађевине које су махом, током своје власти претходних векова, правили Аустријанци. Земунци знају да на самој Калварији постоји сплет подземних, озиданих ходника који се налазе иза здања "Водовода".

З. Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

CCCC

17.09.2018. 19:17

kanal/tunele/lagume su kopali Austougari pre vise od 100 godina i do sad nije bilo propadanja i urusavanja objekata. Tek otkada su gradska preduzeca pocela da vrse popravke infrastrukture dolazi do ostecenja zgrada pa cak i onih koje su 100 godina odolevale svemu i svacemu ratovima, bombardovanjima, poplavama, zemljotresima ali ne mogu komunalnim sluzbama.