Нестала локомотива коју нема свет!

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

12. 09. 2018. у 13:00

Обелодањена невероватна крађа вредних експоната из депоа Железничког музеја испод моста Газела. Ненад Војичић, директор музеја: Чували смо простор док га није преузео "Београд на води"

Нестала локомотива коју нема свет!

ЛОКОМОТИВА стара 154 године, непроцењиве вредности, старија од "Железница Србије" исечена је и изнета у деловима из депоа Железничког музеја још 31. августа! Уникатно шинско возило из музејске колекције украдено је са још неколико експоната из зграде која се налази испод моста Газела у центру престонице, а директор музеја Ненад Војичић каже, за "Новости", да су били немоћни да ово спрече.

- Добио сам обавештење 31. августа увече од човека који је повремено обилазио халу, да је ухватио екипу од 16 људи, који су бренерима секли локомотиву. Они су га приметили и хтели да га нападну, али им је побегао и отишао право у полицијску станицу да пријави крађу. Док је полиција дошла, они су већ побегли - прича, за "Новости", Војичић. - Остали смо без уникатне локомотиве која је припадала серији сличних железничких машина, које су се користиле у изградњи Суецког канала.

Зграда у којој су се вредни експонати налазили била је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика, а за сигурност артефаката који су се овде налазили био је одговоран Музеј железнице. Депо се налазио у склопу Ложионице код Мостарске петље, која планом изградње "Београда на води" није била предвиђена за рушење, већ је требало да постане објекат културе - Арт ложионица.

Депо се налазио у склопу Ложионице код Мостарске петље

- Наши људи су све до пре месец дана даноноћно обилазили овај простор, све док га није преузео "Београд на води" - прича Војичић. - Неко је на миру радио данима, јер је једна локомотива однесена, а друга исечена у комаде! Сада су нам уништили нешто што свет нема. Сви су знали шта се налази у Депоу музеја, али нису ништа предузели да се локомотиве заштите!

После крађе, Војичић тврди да из "Београда на води" није добио никакво објашњење.

Како незванично кажу из "Београда на води", они нису преузели поменуту локацију и нису били надлежни за безбедност експоната у депоу.

Осим локомотиве, уништено је и седам стругова, две вертикалне бушилице и ручно кован вагон.

ЖЕСТОКА ОСУДА ВАНДАЛИЗМА

ЗАВОД за заштиту споменика културе града Београда осудио је чин вандализма у ложионоци некадашње Главне железничке станице. - Окретница, ложионица и водоторањ Железничке станице, као и Савска улица уживају статус претходне заштите, и као такви морају бити сачувани од даљег пропадања и девастације попут случаја уништавања експоната - истакла је в. д. директора Завода Оливера Вучковић. Представници свих релевантних институција, Завода за заштиту споменика културе града Београда, Музеја науке и технике и Историјског музеја Србије изаћи ће на терен, проценити штету и дати услове и мере за санацију постојећег стања.

"СНИМАЛИ" ТЕРЕН

РЕПОРТЕРИ "Новости" приликом фотографисања депоа, у уторак су затекли непознатог младића како посматра терен. Он је телефоном разговарао са сарадницима, за које се претпоставља да су крадљивци секундарних сировина, будући да је причао шта је све вредно остало у објекту за сечење.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (36)

Bugi

12.09.2018. 13:34

Koje smo mi stoke od ljudi.Da ima odgovarajuce kazne nebi nikada nikome palo na pamet nesto slicno.Zelimo u EU sa ovakvima....cisto sumljam.

naranca

12.09.2018. 16:09

@Bugi - Kakve veze ima lokomotiva Erupa -om ,osim sto je najverovatnije'' otisla'' tamo:)

Posmatrač iz Nemačke

12.09.2018. 17:27

@Bugi - Bugi, kada su mogli Rumuni u EU, možemo i mi. Od deset u Nemačkoj uhapšenih obijača, lopova i džeparoša, 8 su Rumuni! To je izveštaj nemačke policije.

naranca

12.09.2018. 18:56

@Bugi - Eto jos jedan razlog da ne idemo u erupu.Mi Nismo obijaci dzeparosi….Mi krademo lokomotive

Bane

12.09.2018. 13:35

Problem kod nas je to što ovakve stvari stoje u zapuštenim i nezaštićenim magacinima godinama, da ne kažem decenijama i propadaju i onda kad neko slučajno otkrije da je neko uništio/ukrao kao čudimo se otkud to. Ako je neka stvar istorijski vredna, treba je zaštititi i izložiti da je ljudi vide, ne da propada u zapuštenom magacinu.

Hercegov Grad

12.09.2018. 13:38

Nije unistena ,nego po naredbi nekog ukradena i prodata onima koji ce od toga imati koristi!Takva je ovo drzava,bas je zabole za istoriske eksponate,svaki iz politicke elite gleda sto vise da capi za sebe!

naranca

12.09.2018. 16:13

@Hercegov Grad - @hercegovgrad…………..a replica je unistena I prijavljena za javnost.Eto lopovi I vandali itd……...

Francesco

12.09.2018. 13:40

Nije to nikakav vandalizam nego sprega vlasti i kriminalaca (što je u suštini jedno te isto pogotovo od maja 2012). Koliko su u stvari kriminalci i njihovi pokrovitelji iz vladajućeg režima glupi govori i činjenica da su uništili eksponat vredan više miliona evra da bi dobili nekoliko hiljada evra. Sve u skladu sa vladajućim režimom koji državu rasprodaje budzašto...

Branislav

12.09.2018. 13:50

Meni ovo liči na školski presek radi edukacije na praktičnoj nastavi . Ako su sekli raznim alatima - odakle im struja kad kažu da je isključena odavno. A ovako pravolinijski isečen metal sa brenerom .... onda bi to MORAO biti vrhunski majstor sa višegodišnjim iskustvom.... dakle posao za istragu !

Miloš Jeftić

12.09.2018. 14:09

Pa imamo mi trenutno ceo vozni park lokomotiva i vagona za muzej....tako da ne treba da se sekiramo...

Јасмина

12.09.2018. 14:28

У Смедереву је са гробља које се "чува и обилази свакодневно" нестала пре 2-3 године бронзана скулптура непроцењиве вредности, рад у свету чувеног АНТУНА АУГУСТИНЧИЋА, коју је уметник пре 40-так година поклонио породици трагично настрадале девојчице. Аугустинчић је аутор Споменика мира у Њујорку, Споменика жртвама фашизма у Адис Абеби, Споменика у Женеви... Споменика Краљу Александру, палим Шумадинцима, палим Крајишницима, ослободиоцима Ниша, борцима Црвене армије...

vlada

12.09.2018. 14:58

Ako nije bila osigurana i bez obezbedjenja, onda neka se napravi replika,ostalo je nesto delova na racun kuce.Vlasnici eksponata i zemljista na kojem je objekat neka se dogovore.

Miros

12.09.2018. 15:52

Bolje da se zapitaju zasto niko nije cuvao nesto sto je od neprocenjive vrednosti,baceno u nekoj rupi...nego zasto su ga ukrali...

plebs radosni

12.09.2018. 17:18

@Miros - pa zato nije ni cuvan obezbeđenje je sklonjeno da bi se lokomotiva sklonila jel moramo arapima da uradimo Beograd na void a da ništa ne smeta što je istorija I staro

Zvezdarac

12.09.2018. 16:17

Ja mislim da su to uradili Đilas i Janković a verovatno su im pomagali Jeremić i Boško

Gogi

12.09.2018. 16:26

Hahaha, pa de je ovaj isao u policiju, mozda u Smederevo. Mogao je vala i telefonom pozvati, nista mu ne bi falilo.

milos

13.09.2018. 09:49

@Gogi - Policijska stanica je 150 metara udaljena , isao je pesice a mozda i trkom posto su ga lopovi pojurili .

PreleP

12.09.2018. 16:41

Nisam pristalica ni prethodne vlasti, ni bilo koje, ali ova je ubedljivo najgora. Fascinantno koliko neko moze biti los i truo.

Апсурд

12.09.2018. 17:08

Србадијо! Нико се није узбудио када су декретом гашене домаће банке, фабрике, институти јединствени у свету по много чему. Сада се диже прашина око једне "локомотивице"? Смешно!

Zaista šteta

12.09.2018. 17:22

Ovo me potseća na slučaj "Savamala". I tamo došli razbojnici, uništili sve što je smetalo izgradnji BG na vodi -i ne identifikovani pobegli. Možda je neko hteo da uništi sve što je vredno u Staroj ložionici kako bi se i ona kao nešto bezvredno, srušila? To se verovatno organizovano činilo jer boce sa acetilenom i kiseonikom za aparat za sečenje, nisu ni lake ni male ni "nevidljive".Rušenjem bi se dobilo još prostora za gradnju! Da li će policija i tužilaštvo najzad početi da rade svoj posao?

Sasa

12.09.2018. 19:07

Hrast od 600 godina? Ma seci, smetnja putu u buducnost. Kosmet, Pecka patrijarsija, Decani, Gracanica, zemlja predaka? Ma otkaci mitove, proslost Merkelova mi obecala 5% vece plate ako secem nogu. Ustav, privatna svojina? Ma vezuj, rusi i otimaj, zar da mi neka istorija, zakon stoji na putu punim dzepovima na vodi. Stare lokomotive starije od mog cukundede iz Bugojna kome ne znam ni ime? Ma koji ce MI. A policijska stanica na 90 m vazdusne linije.

istina

12.09.2018. 19:32

Ha, ovo je kao u onoj prici sa Ckaljom kad je Tosav direktor pojeo traktor...Tako je sad neko pojeo lokomotive! Ej ljudi, jer ima jos nesto vece od lokomotive da se ukrade ?! Vlast umesto da hapsi spava, a jadni botovi isto, ovih dana su radili u tri smene, danonocno....

Veselo Pucketa Vatra Pa To Gori Nasa Satra

12.09.2018. 20:39

nije to cackalica vec par tona metala. svaki malo bolji operativac na terenu moze da otkrije barabe ali ko te pita. svacije I nicije. nivo pameti tih koji su to sekli je debilan pa ne vidim zasto je potreban Poaro da ovo resi. znaci gospodo policajci vi ste na delu