НИ оштрије казне које је Град увео пре три године, нити све чешће постављање антиграфитне заштите на фасаде зграда, не спречава вандале да исписују графите на неприкладним местима. Међутим, постављање такозване "антивандал" заштите иако није успело да смањи, свакако је олакшало и појефтинило процес уклањања натписа. Велика предност је што се графити са зграда са заштићеном фасадом лако и брзо скидају обичном водом без оштећења саме површине на коју су нанети.

Уклањање натписа са културно-заштићених објеката финансира Град, док са осталих стамбених вишеспратница плаћају сами станари зграде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Уместо ругла, ниче паркић

- За радове на спровођењу мера техничке заштите на објектима који важе за културно добро, у претходне две године уз санацију фасада обавезно користимо антиграфитну заштиту, за шта се оквирно издваја по 20.000 динара по згради - наводе из Секретаријата за комуналне и стамбене послове. - Графити се знатно више исписују у централним градским општинама, него на периферији. Оно што је добро у целој овој ситуацији, јесте чињеница да су фасаде тих зграда у највећем броју случајева сачињене од вештачког камена који је одлична подлога за постављање антиграфитне заштите.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Плато готов, уређење тек предстоји

Ипак, оно што грађане још више тишти је то што сами морају да плаћају штету коју направе вандали на зидовима стамбених објеката. Наиме, из ЈП "Градско стамбено" кажу да су власници станова и посебних делова зграде у обавези да се сами старају о уредном стању спољних делова објеката.

- Уговором о одржавању стамбених зграда ЈП "Градско стамбено" нису обухваћени ови радови - тврде у овом предузећу. - ЈП "Градско стамбено" у могућности је да стамбеним заједницама зграда, које се налазе у нашем систему одржавања, достави на захтев управника зграде понуду за уклањање и кречење графита на фасади објекта. Ови послови се посебно уговарају, а плаћање је могуће након извршених радова, на 24 месечне рате.

У циљу санкционисања шарања престонице, Скупштина града је пре три године донела нов пропис. Наиме, они који буду ухваћени у исписивању графита без дозволе станара, мораће да плате казну у износу од 5.000 до 20.000 динара, а може се изрећи и мера рада у јавном интересу од 40 до 160 сати, која подразумева, заправо, чишћење графита, али и на другим локацијама.

За малолетнике од 14 до 18 година, у складу са Законом, предвиђено је изрицање васпитне мере, а за тинејџере млађе од 14 година одговарају њихови родитељи.

ЦЕНОВНИК

ЦЕНА уклањања графита зависи од врсте боје која је нанета, подлоге која је исписана, али, пре свега, од површине која је наружена. Код постојања антиграфитне заштите поступак уклањања кошта занемарљиво мало. Чишћење фасаде која није била заштићена, стаје и неколико хиљада динара у најбољем случају, а цена је неретко неупоредиво виша. Поступак значајно може да поскупи ако су натписи оштетили површину која је исписана, што подразумева додатно третирање, односно санацију тог дела фасаде након уклањања графита.

У ПОП ЛУКИНОЈ ПОНОВО ИШАРАНО

ГРАД Београд покренуо је пре годину дана пријаву против Н.Н. починилаца који су одмах након реконструкције на свеже офарбаној фасади у Поп Лукиној улици 12 исцртали графите. Пријава је предата надлежним институцијама које се и даље баве самим случајем.

Фото-репортер "Вечерњих новости" забележио је пре два дана да је зид на овој згради поново наружен графитима иако је био очишћен одмах пошто је исписан.