Проговорило земунско подземље (ФОТО)

З. Николић

18. 08. 2018. у 18:15

Проговорило земунско подземље (ФОТО)

Фото: В. Данилов

Инциденти у Новоградској улици у Земуну нису реткост. Протеклих деценија се често догађало да се куће обруше у лагуме који се налазе дубоко испод њих
ПАНИКА која је захватила становника Новоградске улице у Земуну није првакоја се обрушила на становнике овог дела града. Већ деценијама се редовно догађа да се активирају стари лагуми, које су нови житељи заборавили или, просто, нису били упућени у њихово постојање.

По свему судећи и овог пута се догађа нешто слично. Због лагума се инциденти догађају на Гардошу, Ћуковцу, Мухару, Калварији и дуж целе Бежанијске косе. Подсећамо, лагуми су вештачке пећине које су правиле још аустријске власти. У време када нису постојали магацини какве данас познајемо, а посебно хладњаче или фрижидери, овакве вештачке пећине биле су прозване бергкелер или подрум у брду.

Аутори књиге Београд испод Београда Зоран Николић и Видоје Голубовић су описали инцидент који се одиграо 1988. године када су на сличан начин тонуле куће у околини улица Центинске, Угриновачке и Стевана Дукића.Прочитајте још - ПАНИКА У НОВОГРАДСКОЈ УЛИЦИ: Куће тону, исељење што пре!


Десетине кућа су тада почеле да губе стабилност на исти начин, јер се испод налазио подземни ходник дуг стотинак метара. Тада су градске власти одлучиле да направе 23 отвора кроз која су улила велике количине бетона и тако подлогу учиниле стабилном.
Овај део Ћуковца је тада заштићен али не и кућа на Гардошу која се сурвала у лагум на сличан начин пре 13 година. Нешто касније у подземним ходницима изнад Трга Бранка Радичевића обрушио се и део земунског католичког гробља.

Подсећамо, у послератном периоду је велики део овог дела Земуна направљен током такозване индустријализације, када је цео Београд морао да прими велики део новопридошлог становништва које ће ускоро бити запослено у новим фабрикама. Град није могао да апсорбује бројне нове житеље. Иако је прављено много нових насеља и станова, многима се гледало кроз прсте ако сазидају кућу на црно. То се често догађало у овом делу Земуна.

Истовремено, лагуми који се налазе испод ове области добијали су
евентуалну војну намену, као резервна склоништа за становништво или материјална добра у случају ратне опасности. Тако су вештачке пећине испод Земуна његовим становницима често биле непознаница.

На овим градским бреговима би зидали куће не знајући шта се налази испод њих, а будући да су куће биле нелегалне, тешко их је било прикључити на главну градску канализациону мрежу, па су становници често били приморани да копају септичке јаме, које би само расквасиле тло и убрзале тоњење.
Сада у Новоградској улици поново проговарају заборављени подземни
објекти. Тим пре што је подлога у овом делу града од леса. То су прадавни наноси Саве која је некада текла ближе овом делу, а лес је веома неквалитетна и непоуздана подлога.


Новоградска улица/ фото Д.Миловановић
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Bojana

18.08.2018. 21:31

Bas me zanima ko stoji iza ovog teksta, s obzirom da je zvanicno potvrdjeno da ispod Novogradske i Dobanovacke ulice nema laguma, te da oni nisu uzrok pomeranja tla i pucanja kuca. A mora da je slucajnost da su kuce u Novogradskoj i Dobanovackoj popucale bas onda kada su ekipe Beogradskog Vodovoda i kanalizacije sanirale pokvarene cevi i ispumpavale velike kolicine vode. Ovaj tekst je sramota i uvreda za sve stanovnike ugrozene tim dogadjajem!

Aljkavost

18.08.2018. 22:02

Divlja gradnja... Zar je stvarno tolika filosofija zaustaviti je ? Ne bih rekao