Роме селе због депоније

М. СТАНОЈКОВИЋ

17. 08. 2018. у 22:15

Роме селе због депоније

АКЦИЈА За сакупљаче секундарних сировина мораће да се поново успоставити извор прихода Фото А. Станковић

Јавни увид у нацрт одлуке о измештању домаћинстава, како би се изградило ново постојење за прераду отпада у насељу Винча. Када приватници преузму простор, сакупљачи сировина неће моћи да наставе посао

ЗБОГ израде новог постројења за третман отпада на депонији "Винча", 17 породица које живе у неформалном насељу у овом делу општине Гроцка, мораће да буду исељене. Осим тога, они ће остати без прихода које остварују као сакупљачи секундарних сировина, јер ће овај посао моћи да обављају још годину и по дана. Овај нацрт одлуке о неопходности исељења, од јуче је на јавном увиду у згради Градске управе.

У складу са уговором о јавно-приватном партнерству, који је Град склопио за услуге третмана и одлагања комуналног отпада, у обавези је и да спроведе "План физичког измештања насеља" које се углавном састоји од ромских породица. Мораће и да поново успостави извор прихода сакупљача секундарних сировина, јер са новим начином пословања за њих неће бити потребе на овом простору. Како се наводи у нацрту, ово земљиште није предиђено за становање, а квалитет објеката састављених од дрвених дасака и картонског отпада, не испуњавају ниједан услов за легализацију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Махала на врху Звездаре

- Формирана је радна група која је израдила план пресељења, а урађен је коначни попис становника неформалног насеља - стоји у нацрту одлуке. - Секретаријат за социјалну заштиту је неколико пута обилазио домаћинства када им је речено да ће се организовати пресељење. Након усвајања овог плана и решења градоначелника, даном закључивања уговора сматраће се да су домаћинства расељена са локације.

Како се наводи у плану, домаћинства које имају неко земљиште или имовину, биће потпомогнута да се на њима изграде или поправе стамбени објекти. Остала ће бити смештена у станове у својини Града.

- Закуп ће бити обезбеђен уз непрофитну станарину на период од пет година са могућношћу продужења - објашњено је у документацији. - Станари ће сносити трошкове редовног одржавања, поправке, инсталација, а мораће да плаћају "Инфостан", као и рачуне за електричну енергију. Као и другим социјално угроженим, рачуни ће бити умањени од 10 до 30 одсто. Онима који немају примања помоћи ће се да пронађу запослење.

Пописом је, такође, констатовано да све породице у овом неформалном насељу углавном живе од продаје секундарних сировина, па ће им главни извор прихода пресушити.

- Иако се крајем 2018. године земљиште предаје на управљање јавно-приватном партнеру, сакупљачи сировина ће бити у могућности још наредних годину и по дана да раде, до затварања старе и отварања нове депоније - наводи се у Плану.


ЗА РАСЕЉАВАЊЕ 14.000 ЕВРА

Новац за финансирање расељавања предвиђен је буџетом Града Београда. За реновирање кућа за два домаћинства које их поседују биће издвојено 14.000 евра. За трошкове превоза људи и ствари 900 евра. Како се наводи у нацрту плана, њима ће бити пружена помоћ при прибављању личних докумената, упису деце у школу и остваривању права на здравствену заштиту, као и успостављању нових извора прихода.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Nuclear Vlasta

17.08.2018. 22:54

Не селите их (роме) - само им отварате радно место.