Нелегална градња је један од највећих проблема у Београду и градске власти ће донети читав сет мера како би се томе стало на пут и тражити измену и одређених републичких закона, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.

Прочитајте још: Бесправна градња као прање новца

"Загорчаћемо живот свима који граде нелегално, јер тако краду и од државе и других грађана. Нелегални градитељи су тренутно највеће зло у Београду и бићемо ригорозни према свима који нелегално граде", поручио је Весић гостујући на Студио Б.

Према његовим проценама, у главном граду је последњих година нелегално изграђено неколико стотина хиљада квадрата.

"Нелегалном градњом не плаћају доприносе за грађевинско земљиште Граду, а ми од тих доприноса градимо путеве, канализацију, школе, вртиће и друго. Са друге стране, они грађанима ништа јефтиније не продају те станове, већ новац преливају у своје џепове. Такође, варају грађане који добијају станове које не могу да легализују", рекао је Весић.

Прочитајте још: Фалио један папир за рушење на Копу

Он је подсетио да је нелегална градња кривично дело и истакао да ће Град зато предложити читав сет мера како би зауставио нелегалону градњу и предложити Влади Србије потребне измене закона.

"Неке ћемо сами променити и већ на скупштини у септембру променићемо одлуку о недозвољној спратности за нелегалну градњу. Јер, видимо да су поједини узмали грађевинске дозволе колико су могли, а онда нелегално градили изнад тога. Моја порука је да се то неће легализовати. Променићемо нашу одлуку по коме ниједна комунална кућа неће смети да прикључи нелегални објекат на водовод , канализацију, топлане и друго, јер је то забрањено. Тражићемо да објекти у изградњи плаћају порез на имовину и на тај начин спречити све који завршене објекте воде као да су још у изградњи да би избегли плаћање пореза на имовину", рекао је Весић.

Он је додао да ће градске власти тражити и од републичких предузећа као што су ЕПС, Телеком и Србијагас да не смеју да прикључе нелегални објекат.

Како каже, тражиће и измену закона да се стави забележба у катастар да је неки објекат нелегално грађен да би сви који купују знали да купују нешто што је направљено кривичним делом.

"Тражићемо да убудуће одговарају и власници парцеле, а не само они који граде, јер често неки инспектори који направе договоре са инвеститорима у ствари воде поступак на НН лица и мисле да тако могу да преваре закон и да сутра ако им дође полиција могу да кажу да су спровели поступак и да нису могли да утврде ко је то радио", рекао је Весић.

Најавио је да ће се радити и упаривање података са легализацијом, јер се често дешава да онај који се води ка НН лице у ствари поднесе захтев за легализацију, што се десило на Звездари у Мариборској.

Тражиће се и измена Закона о прању новца која ће омогућити да свака нелегална градња преко 100 квадрата буде пријављена од града као потенцијално прање новца, рекао је Весић и додао да онда ти инвеститори објасне полицији одакле им паре.

"Не раде то сви, али сигурно да има пара које су нелегалне. Тако ћемо читав низ мера предложити како би спречили да било ко може да прода квадрат нелегалне градње", истакао је Весић.

Подсетио је да сада може да се добије електронска грађевинска дозвола за највише 28 дана, тако да нема разлога да се не гради легално.

"Тражићемо и да влада орочи Закон о легализацији", рекао је и додао да би за нелегане зграде требало да се плаћа већи порез на имовину.

Говорећи о реконструкцији Трга Републике, Весић је најавио да би ти радови требало да почну у наредних седам до десет дана и да ће трајати 420 дана.

"Трајаће дуго, али ће се радити 24 сата. Ја сам тражио од аустријске компаније "Штрабаг" која је добила посао да раде 24 сата, да поставе камере како би грађани могли да прате како се ради и у сваком тренутку да виде на интернету колико има радника и да виде да ће се радити и у поноћ, и ујутру и схвате да заиста хоћемо тај посао да урадимо брзо", навео је Весић.

Говорећи реконструкцији Скадарлије, он је подсетио да су прва и друга фаза радова завршене прошле године и да је преостало да се уради трећа фаза.

"Остао је тај последњи део од Господар Јованове до Булевара деспота Стефана. То је требало да се уради током пролећа, али на затев угоститеља почетак радова померили за средину септембра како бисмо сачекали да прође туристичка сезона", појаснио је Весић и додао да ће трећа фаза радова почети средном септембра, а завршити до краја новембра.

После реконструкције калдрме, додао је, уследиће реконструкција Куће Ðуре Јакшића.

"Тренутно Завод за заштиту споменика културе ради пројекат. Направићемо у оквиру ње и инфоцентар за Скадарлију где ће туристи моћи да купе сувенире", додао је заменик градоначелника.