Због кишовитог јула и нижих температура, купалишна сезона на отвореним базенима и Ади Циганлији готово је пропала. Скоро свакодневни пљускови и више јесење него летње температуре потпуно су испразнили градске базене, али и "београдско море".

Међутим, највећи губиташи због варљивог лета су закупци продајних места дуж Савског језера, где су кутије са сладоледима и аутомати за прављење кокица скоро сваког дана затворени. Иако су за одређено место издвојили велику суму новца, на крају сезоне када се саберу сви трошкови вероватно ће бити у "дебелом" минусу. Према незваничним информацијама, за 22 продајне локације за фрижидере, цена закупа износила је 250.000 евра!

- Не памтим да је овако било у последњих десет година од када ја продајем сладоледе на Ади - објашњава Рада М. - Ранијих година су људи долазили и шетали, јер, јесте било облачно, али није падала киша. Ових дана се дешава да дођем, раширим сунцобран, и цео дан не продам ниједан сладолед.

Прочитајте још - Кућице дижу цене закупа на Ади?

Слична ситуација је и у кафићима на Ади Циганлији. Многи истичу да прате временску прогнозу и зависно од тога одлучују да ли ће отворити башту. Више бележе оне дане када су покривали столице да не кисну, него пуне баште гостију.

- Знатно је мање људи на Ади, а све то утиче и на промет. Када је у априлу било лепо време, није званично била отворена сезона купања, па ни тада није било довољно посетилаца - објашњава један од закупаца кафића на Савском језеру.

Локали на Савском језеру су затворени Фото Теодора Ћирић

Ништа боља ситуација није ни на централним београдским купалиштима, где се бележи рекордно ниска посећеност. Неретко се догоди и да их изненади пљусак, па већ у поподневним сатима на пливалиштима, морају да замоле купаче или да се пребаце у затворени део или оду са пливалишта.

- За само један дан у јуну, тачније 12. продали смо више карата него за цео месец, зато што је тада било сунчано и топло. До сада бележимо укупно око 3.500 посетилаца, колико некада буде за само један викенд - наводе надлежни из СРЦ "Милан Гале Мушкатировић".

Ипак, надлежни из СЦ "Ташмајдан" и даље се надају лепим данима.

Прочитајте још - На Ади граде и базене са спа центром

- С обзиром на то да је летња сезона званично почела пре месец дана и да још траје, не можемо рећи да је пропала - објашњавају из "Ташмајдана". - Како је сунчаних дана мање него претходних година, и број посетилаца је за неколико десетина пута мањи. Базен ни у четвртак није радио, али већ од петка ће бити отворен од 10.00. Као и током викенда.


ШКОЛАРЦИ НАЈУПОРНИЈИ

КАДА временски услови то дозволе на градским базенима се може видети највише ђака, и то углавном средом када је свим ученицима дозвољен бесплатан улаз. Међутим, многи су ове године искористили прилику да се барем средом окупају у затвореном базену.