ДОК су железничке станице Прокоп и Топчидер добиле ново, модерније рухо, оне попут Новог Београда, Тошиног бунара и Земуна и даље пропадају. Према најавама надлежних из ЈП "Железнице Србије", како се буде радила пруга, уређиваће се и станице. Прво би требало да се обнови она на Новом Београду, која ће према проценама примати и највише путника, када се у близини сагради Главна аутобуска станица, и укрсте линије метроа.

И док не стигне на ред за обнову, путници ће се на станици Нови Београд и даље свакодневно суочавати са великим проблемима.

Билетарница је мала и неугледна, а налази се испод надвожњака. Много путника се пење на платформу, како би питали некога где је могуће да купе карте. Нема јасно видљивог обавештења. Прљавим степеницама, затрпаним ђубретом, намерници стижу до перона. Ноћу, пошто је прилаз у мрклом мраку, многобројним путницима се не мили да изађу на овој станици, већ пре бирају Прокоп. Особе које имају проблема са кретањем не могу да се укрцају у воз у станици Нови Београд. Овде нема ни лифта, а не постоји ни рампа за инвалиде.

Дубоке рупе у асфалту на перонима су свуда, па путници морају да пазе где газе да им се нога или точкови од кофера не закаче за арматуру која извирује из асфалта. Инфо табла постоји, али је због пожутелог папира нечитљива.

Прочитајте још - НЕДОСТАЦИ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ НА ТОПЧИДЕРУ: Треба већа чекаоница и шалтер више

- Станица је ужасно прљава, неусловна - каже Немања М. - Све је пуно пикаваца, ђубрета. Неколико клупа није довољно како би се сви путници сместили, а многе од њих су поломљене. Ипак, најгоре је што надстрешница постоји само са једне, али не и са друге стране колосека, па кад пада киша или снег, немамо где да се сакријемо. Незгодно је стајати на ветрометини, киснути. Ова станица нема ни затворене чекаонице, ни јавни тоалет.

ЈП "Инфраструктура железнице Србије" започело је модернизацију пруге од Београд центра до Старе Пазове. У склопу обнове урадиће се станица Нови Београд, по пројекту ће бити урађене надстрешнице, осветљење, видео-надзор, али и потходници на станицама Земун Поље и Тошин бунар. Станице, односно висина перона, биће прилагођени инвалидима, а биће и померено стајалиште Тошин бунар.

Прочитајте још - Из Топчидера возом на море


ВОЗОВИ ЗАСАД НЕ КАСНЕ

ОД Земуна до Вуковог споменика, возом свакодневно путује и Олга Т. Она потврђује да је станица у ужасном стању, али да јој је битно да је воз тачан, јер се за само 15 минута превезе с једног у други део града.

- Станица Земун је у много лошијем стању него ова. Распада се. И станица Тошин бунар је неусловна.


Билетарница је неугледна


ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК

ОСИМ обавештења на енглеском језику где је излаз, странци не могу лако да се снађу на овој станици. Нема табле са натписом где се купују карте ни кад и за где крећу возови.

Уколико на перону нема неког ако би им помогао да се споразумеју и дао им тачну информацију, странци лако могу да залутају.